MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Vijeće donijelo odluku o hitnoj uspostavi izolatorija u dvorani, usvojen i budžet

Sjednica održana uprkos opstrukcijama od strane načelnika koji je usmeno zabranio dolazak sekretaru vijeća kao i tehničkoj osobi koja vodi zapisnik.

Obavezuje se Općinski Štab civilne zaštite da pod hitno krene u uspostavu izolatorija u Graskoj sportskoj dvorani, jedna je od odluka vanredne sjednice velikokladuškog Vijeća. Današnjoj sjednici je prisustvovalo 18 vijećnika i svi su jednoglasno podržali predloženi dnevni red. Kod rasprave o uspostavi izolatorija mogle su se čuti rasprave vijećnika da se sa ovom aktivnosti poprilično kasni u odnosu na druge gradove i općine u BIH, a glavna zamjerka je upućena općinskom Štabu civilne zaštite koji nije popunjen stručnim i kompetentnim ljudima koji mogu odgovoriti izazovima u vremenu pandemije koronavirusa.

Zbog izuzetno kompleksne situacije i nedostavljanje prijedloga budžeta od strane Načelnika za 2020., na prijedlog  Ejuba Keserovića uz dostavljene amandmane  Dinka Ljubijankića usvojen je budžet za ovu godinu u iznosu od 17 miliona KM, kakav je bio predložen od strane načelnika u decembru prošle godine. Odlukom o budžetu izvršena je preraspodjela određenih budžetskih kodova u cilju izdvajanja sredstava ustanovama i organizacijama zbog novonastale situacije.

Jedna od odluka Vijeća bila je Imenovanje privremenih skupština općinskih javnih preduzeća, kao i privremenog Upravnog odbora JU Gradska apoteka.

Na današnjoj sjednici usvojen je  i zaključak o ukidanju „bijelog kruha“ za sve općinske zvaničnike, sa obrazloženjem da je općina Velika Kladuša jedna od rijetkih koje to do sada nije učinila. Posljednja tačka dnevnog reda bila je da se zbog opstrukcije i onemogućavanja rada najvišeg zakonodavnog tijela općine, pokrene krivična odgovornost protiv  službenika koji su učestvovali u opstrukciji.

Na sjednici su se čule i rasprave da je Načelnik zabranio sekretaru Vijeća da prisustvuje sjednice, kao i tehničkom licu koje treba da vodi zapisnik što je presedan koji se rijetko gdje može desiti osim u Velikoj Kladuši. Ono što je izvjesno nakon današnje sjednice jeste da je Laburistička stranka ostala u manjini u OV jer je na početku sjednice danas bilo prisutno 18 vijećnika, a nakon prve tačke sjednicu je napustila vijećnica Refika Purić. Sa opstrukcijama i pokušajem zabrane održavanja sjednice, stranka koja drži izvršnu vlast je pokazala za kakvu se parlamentarnu demokraciju zalaže, bolje rečeno da u sadašnjim okolnostima potpuno opstruira najviše zakonodavno tijelo. Sve ovo nimalo ne čudi jer je i Općinski načelnik posljednje tri godine u potpunosti ignorirao rad Vijeća.

O svemu ovome govore i podaci da se u najtežoj situaciji od rata na ovamo, ne poduzimaju koraci koje je većina lokalnih zajednica već poduzela. Neshvatljivo je da je netransparentno za novog komandanta Štaba CZ imenovan Refik Tabaković, koji trenutno obavlja četiri funkcije (savjetnik, direktor zadruge, predsjednik Nadzornog odbora Komunalija i komandat Štaba CZ) a u Štabu nema direktorice Doma zdravlja i još kompetentnih i stručnih ljudi koji tu trebaju biti kao što je slučaj u većini općina.

Trend radio/Mersad Sarajlija

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa