MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Vijeće konačno ukinulo „bijeli kruh“

Naknada kojom se izabranim zvaničnicima (načelnik, predsjedavajući OV, savjetnici) omogućuje da imaju primanja godinu dana nakon kraja mandata, ukinuta je na danas održanoj sjednici velikokladuškog Vijeća. Ovom odlukom općina Velika Kladuša je prestala biti jedna od rijetkih općina u kojoj ova odluka nije bila donesena. Na sjednici je usvojen veliki broj odluka koje se tiču imenovanja članova Općinskih komisija, u koje su imenovani novi članovi u skladu sa novim odnosom snaga u OV. Vijećnici su jednoglasno usvojili i zaključke o upućivanju inicijativa za ocjenu ustavnosti odluka Općinskog načelnika a tiču se zabrane rada državnih službenika za poslove pružanja tehničke podrške radu OV. Također je jednoglasno usvojen zaključak o ocjeni ustavnosti odluke o proglašenju budžeta Općinskog načelnika, iako je dan prije budžet usvojen od strane Vijeća. Vijećnici su jednoglasno usvojili i Odluku o imenovanju zamjenskih članova Općinske izborne komisije, čiji će mandat trajati do okončanja narednih izbora.

Na sjednici je usvojena odluka kojom se van snage stavlja Odluka o prostornom i urbanističkom planu općine 2001.-2020., kao i zaključak stavljanje van snage svih rješenja o urbanističkim saglasnostima i građevinskim dozvolama poslije 8.5.2020. Tokom tačke vijećnićka pitanja i odgovori, predsjedavajući Vijeća Fikret Bašić iznio je svu kronologiju događanja posljednjih dva mjeseca, a tiču se naredbi Općinskog načelnika, otuđenja pečata, kao i Naredbi Općinskog štaba CZ, kojima se pokušalo onemogućiti rad Vijeća. Tokom ove tačke postavljeno je i pitanje da li istinita informacija da se općinskom načelniku i savjetnicima, koji više od dva mjeseca ne dolaze na posao, redovno isplaćuje plata i da se utvrdi po kom se osnovu to radi. Prihvaćena je i inicijativa da se formira radna grupa o utvrđivanju posljedica na privredu izazvanih pandemijom koronavirusa.

U samoj raspravi vijećnici su se dotakli i nezavršene procedure oko dodjele stipendija velikokladuškim studentima i da se to treba riješiti u što kraćem periodu. Ono što je već postala praksa, ni na današnjoj sjednici nisu prisustvovali vijećnici Laburističke stranke.

Trend radio/Mersad Sarajlija

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa