MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Vijeće ministara na narednoj sjednici odlučuje o boravku Ukrajinaca u BiH do šest mjeseci

Na narednoj sjednici Vijeća ministara BiH, a na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH, naći će se prijedlog odluke o odobrenju privremenog boravka državljanima Ukrajine u produženom trajanju iz humanitarnih razloga.

Proteklog mjeseca državna ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević zatražila je da se olakša ulazak i boravak ukrajinskih izbjeglica u dopisu upućenom Ministarstvu sigurnosti BiH.

Cilj odluke o odobrenju boravka na teritoriji BiH državljanima Ukrajine u trajanju do šest mjeseci jeste riješiti njihova statusna pitanja i ukinuti administrativne zapreke za ulazak u našu zemlju.

Vijeće ministara BiH trebalo bi donijeti odluku kojom se osobama koje su zbog ratnog stanja bile primorane napustiti svoje domove, dodijeli status izbjeglica. Na taj način bi oni u državu mogli ući sa bilo kojim ličnim dokumentom, a ne nužno sa pasošima.

Do sada su zabilježeni slučajevi da se ukrajinske izbjeglice tretiraju kao turisti pa tako na području BiH mogu boraviti maksimalno 30 dana.

Na sjednici Vijeća ministara koja je zakazana za srijedu u 11 sati, trebali bi se razmatrati prijedlozi Ministarstva sigurnosti BiH a koji se bave odobravanjem privremenog boravka po osnovu humanitarnih razloga državljanima Ukrajine te propisi u vezi uslova za ulazak stranaca u BiH.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa