MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Vijeće ministara opet nije deblokiralo novac MMF-a, čekaju dogovor Izetbegovića i Čovića

Vijeće ministara BiH je na jutrošnjoj sjednici ponovo propustilo donijeti odluku o deblokiranju sredstava MMF-a od 330 miliona eura koja se nalaze na računu Centralne banke BiH, saznaje Klix.ba. Ovo je treći put da u Vijeću ministara po ovom pitanju ne dolazi do dogovora.Kako saznajemo, ponovo nije usvojena odluka na koju čeka Centralna banka BiH, a tiče se rasporeda sredstava instrumenata za brzo finansiranje (RFI). To znači da će sredstva MMF-a koja su na računu Centralne banke i dalje biti blokirana.

Treba podsjetiti da bošnjački ministri u Vijeću ministara BiH u više navrata nisu prihvatili da kantoni budu subjekti u raspodjeli ovog novca.

Naši izvori iz Vijeća ministara su nam kazali kako je odlučeno da se dogovore lideri SDA i HDZ-a, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, te da onda po ovom pitanju zasjeda Vijeće ministara BiH.

Izetbegović je sinoć nakon susreta sa Čovićem u rezidenciji ambasadora Sjedinjenih Američkih Država Erica Nelsona izjavio da sa Čovićem još nisu riješeni trenutni problemi poput blokade aranžmana MMF-a.

“Još uvijek je sve tvrdo, insistiramo na tome da se mora poštovati Ustav. Ne može Vijeće ministara narediti Federaciji kako će izvršiti unutarnju distribuciju novca. Federacija to može potpuno ignorisati, šta god Bevanda potpiše”, istakao je predsjednik SDA.

“Imate Vijeće ministara. Resorni ministar ima obavezu da predloži nešto, on to predloži, bošnjačka strana to odbije. Zovite to kako god hoćete. Po zakonu, po Ustavu iz resora finansija dolaze prijedlozi za MMF. Naročito nakon što smo te stvari dogovorili i izašli pred medije… Mislim da smo se sve dogovorili i da je to trebalo pretočiti u djelo. Imamo različite pokrete”, kazao je jučer Čović.

Izvor: klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa