MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Vijeće sigurnosti UN-a danas o ruskom napadu na dječiju bolnicu u Kijevu

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija sastat će se u utorak zbog ruskog napada na Ukrajinu u kome je pogođena glavna dječja bolnica u Kijevu, saopćili su diplomati.

Rusija je u ponedjeljak projektilima gađala tu bolnicu i druge gradove širom Ukrajine, ubivši najmanje 36 civila u najžešćem zračnom udaru u posljednjih nekoliko mjeseci.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres oštro je osudio ruske napade, saopćio je njegov portparol Stephane Dujarric.

“Guterres smatra napad na dječju bolnicu i još jednu medicinsku ustanovu “posebno šokantnim”, kazao je Dujarric.

“Usmjeravanje napada na civile i civilne objekte zabranjeno je međunarodnim humanitarnim pravom, a svi takvi napadi su neprihvatljivi i moraju odmah prestati”, dodao je.

Sastanak Vijeća sigurnosti zakazan za utorak ujutro zatražili su Britanija, Francuska, Ekvador, Slovenija i Sjedinjene Države.

“Osudit ćemo ruski kukavički i izopačeni napad na bolnicu”, objavila je britanska ambasadorica pri UN-u Barbara Woodward na društvenoj mreži X.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da su ruske snage napale ciljeve namjenske industrije i zrakoplovne baze. Negiralo je da je vojska napala civile, iako su u njenim napadima ubijene hiljade civila od invazije u februaru 2022. godine, prenosi Reuters.

Izvor: N1

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa