MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Vijeće učenika velikokladuške Prve srednje škole organiziralo predavanje na temu ”Borba protiv vršnjačkog nasilja”

Vijeće učenika velikokladuške Prve srednje škole organiziralo je danas predavanje na temu ”Borba protiv vršnjačkog nasilja”.
Pozvani gost bio je tim iz policijske stanice Velika Kladuša, na čelu sa zamjenikom komandira Bajrom Hušidićem, koji su učenike informirali o svim propisima tj. protokolu koji zajedno provodi MUP USK i ostale institucije koje zajedničkim doprinosom pokušavaju svesti vršnjačko nasilje na određen nivo.
Prisutnima se obratila i pedagodica škole Selmira Hodžić, koja je u svom obraćanju skrenula pažnju na to šta je ustvari vršnjačko nasilje, kakve vrste postoje i kako se ponašati u slučaju susreta sa ovom pojavom.


Vršnjačko nasilje pored fizičkog nasilja, podrazumijeva i verbalno nasilje, psihičko nasilje i cyber nasilje, odnosno nasilje putem društvenih mreža.
Potreba za ovakvim predavanjem, kako nam je rekao predsjednik Vijeća učenika Prve srednje škole Abdulah Sijamhodžić, pojavila se nakon što je vršnjačko nasilje preraslo u viši nivo koji je kako za učenike, tako i za profesore i samu školu kao instituciju postao krajnje neprihvatljiv.
Cilj ovakvog predavanja jeste smanjiti vršnjačko nasilje i upoznati učenike sa posljedicama koje ponekad, kada nasilje pređe granicu običnog nasilja, može imati izrazito negativne posljedice, kako za društvo tako i za pojedinca.


Razgovarajući sa učenicima, dali su nam do znanja da bi najprihvatljiviji način rješenja ovog problema bio prvenstveno razgovor sa osobama koje su sklone nasilju i sa onima koji su već pretrpjeli nasilje.
Ukoliko se razgovor ne bi pokazao efikasnim, trebalo bi primijeniti restriktivnije zakonske mjere.

Nejra M.-LJ./Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa