MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Sabor IZ u BiH sutra bira tri kandidata za novog reisu-l-ulemu

Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na sjednici u subotu izabrat će tri od četiri kandidata koji će ući u uži krug za izbor novog reisu-l-uleme.
Sekretar Sabora Faruk Hašimović je podsjetio da je Sabor na sjednici održanoj u Sarajevu 24. augusta ove godine u skladu sa Ustavom i normativnim aktima IZ u BiH imenovao Komisiju za provođenje izbora za reisu-l-ulemu i Komisiju za evidentiranje kandidata za reisu-l-ulemu.
Komisiju za provođenje izbora čine predsjednik Sabora koji je po položaju predsjednik Komisije, dva potpredsjednika Sabora, predsjednik Glavne izborne komisije IZ u BiH i predsjednik Ustavne komisije Sabora.
Zadatak Komisije za evidentiranje kandidata je bio da na području svog izbornog okruga izvrši konsultacije sa muftijom, predsjednikom mešihata, glavnim imamima, predsjednicima izvršnih odbora, sabornicima i direktorima islamskih ustanova, te da nakon toga Komisiji za provođenje izbora dostavi evidentirane kandidate sa područja svog izbornog okruga, može biti i više kandidata.
Komisija razmatra evidentirane kandidature i utvrđuje da li dostavljena propisana dokumentacija za svakog kandidata i da li evidentirani kandidati ispunjavaju uslove za poglavara u smislu odredbi Ustava i normativnih akata IZ u BiH.
Nakon što je Komisija razmotrila evidentirane kandidature utvrdila je da četiri kandidata ispunjavaju propisane uslove – Husein ef. Kavazović, Husejin ef. Smajić, Muamer ef. Zukorlić i Salem ef. Dedović.

Izborno tijelo broji 350-400 članova, a čine ga članovi Sabora, Rijaseta, glavni imami, muftije, rukovodioci svih ustanova Islamske zajednice, i kako Hašimović kaže, to su uglavnom osobe koje imaju legitimitet cijele zajednice, BiH, dijaspore, (Australija, Amerika, Evropa) te domovinskih država (Slovenija, Hrvatska, Srbija).

Glasanje je tajno, a članovi izbornog tijela će na glasačkom listu zaokružiti najboljeg kandidata. Komisija će prebrojati glasove, a potom će biti objavljeni rezultati.
Nakon toga će Organizacioni odbor za dodjelu Menšure petnaestom poglavaru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini donijeti odluku o inauguraciji novog reisu-l-uleme i vrhovnog muftije Islamske zajednice u BiH.

Klix.ba/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa