MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Visokorangirana američka diplomatkinja pri NATO-u danas dolazi u Sarajevo

Američka ambasadorica pri NATO-u Julianne Smith danas stiže u Sarajevo.

Smith će, kako je Klix.ba već najavio prošle sedmice, posjetiti NATO bazu u Butmiru i Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine.

Ova posjeta potvrdit će snažnu privrženost Sjevernoatlantske alijanse našoj državi, naročito u vrijeme rata u Ukrajini i potencijalnih ruskih ambicija za destabilizaciju regije.

Ona je u jednom intervjuu u maju ove godine kazala da je NATO zabrinut za mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu te da zajednički rade na tom cilju i da niko ne zatvara vrata NATO-a.

Smith dolazi samo mjesec prije nego će u Vijeću sigurnosti UN-a na glasanju biti produženje mandata EUFOR-a u BiH. U slučaju da Rusija stavi veto na produženje misije, evropski vojnici će morati napustiti našu zemlju. No, pretpostavke su da će u tom slučaju NATO rasporediti svoje snage na tlu Bosne i Hercegovine.

Julianne Smith je američka savjetnica za vanjsku politiku i diplomata koja trenutnu obavlja funkciju stalne predstavnice Sjedinjenih Američkih Država pri NATO-u, u administraciji predsjednika Joea Bidena. Prethodno je bila zamjenica savjetnika za nacionalnu sigurnost tadašnjeg potpredsjednika Bidena u administraciji predsjednika Baracka Obame.

IZVOR:KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo