Vlada FBiH će pomoći stanovnicima koji su pretrpjeli štetu u zemljotresima

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić je zatražio podatke o nastalim štetama u Hercegovini kako bi se što efikasnije pomoglo južnom dijelu naše zemlje nakon zemljotresa u kojem je 27 godišnja djevojka iz Stoca izgubila život, kad je stijena pala na njezinu kuću.Premijer Novalić je danas održao sastanak s predsjedavajućim i dopredsjedavajućim Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Mirsadom Zaimovićem i Mladenom Boškovićem, razgovarao je o efikasnim modalitetima pomoći ugroženim područjima nakon zemljotresa koji su proteklih dana pogodili Hercegovinu.

“Dogovoreno je da se hitno formira tim koji će prikupiti podatke o nastalim štetama na područjima gdje je zemljotres imao razornu snagu”, navode iz Vlade Federacije BiH.

Premijer Novalić je naglasio da će ta baza podataka ubrzati proces efikasne pomoći stanovnicima područja pogođenih zemljotresom.

Vlada Federacije BiH će osim toga naložiti da se Federalna uprava civilne zaštite, a čiji su predstavnici već bili na terenu, što prije stavi na raspolaganje kolegama u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i ostalim ugroženim područjima u Hercegovini, gdje za to postoji potreba.

Podsjetim da je zbog posljedica zemljotresa u Hercegovini gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković danas proglasio stanje prirodne nesreće u tom gradu i da je više od 150 osoba već prijavilo štetu nastalu uslijed zemljotresa.

Zbog velikog oštećenja škole u Stoci nastavni sati su skraćeni na 30 minuta i izvode se na prva dva sprata dok je treći sprat zgrade zbog oštećenja neupotrebljiv za sada.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo