Vlada FBiH daje dva miliona KM za nastavak razvoja aerodroma u Tuzli

Saobraćajna deblokada Tuzlanskog kantona te značajnija podrška Međunarodnom aerodromu u Tuzli bile su teme današnjeg sastanka kantonalnog premijera Irfana Halilagića i prvog čovjeka Federacije BiH Fadila Novalića.

Ralizacije zajedničkih projekata i investicija povod su sastanka federalnog i kantonalnog premijera, koji je danas održan u Tuzli, a tom prilika iskazana je želja za ulaganjem maksimalnih napora kako bi se određene aktivnosti okončale čim prije.

“Tokom sastanka bilo je riječi o direktnoj konzumaciji finansijskih sredstava tamo gdje se mogu sastaviti vlade Tuzlanskog kantona i Federacije BiH”, kazao je Novalić.

Određene kapitalne investicije će biti usmjerene ka Međunarodnom aerodromu u Tuzli, a kako je naveo Novalić, Federalna vlada nastavit će finansirati ovu zračnu luku.

“Mi ćemo ove godine shodno našim mogućnostima izdvojiti dva miliona KM. Također, kako bismo aerodrom stavili u što bolju funkciju, potrebno je federalno djelovanje na magistralnoj cesti koja od Živinica vodi do njega”, dodao je Novalić, dok je Halilagić istaknuo da je riječ o sredstvima kojima će se aerodrom učiniti efikasnijim po pitanju projekta koji se tiču izgradnje trećeg gatea te asfaltiranja parkinga.

Tokom sastanka ukazana je i potreba rješavanja pitanja Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, odnosno ulaska Federalne vlade u upravljačke strukture, što je ranije zakonsko rješenje omogućilo.

“Mi smo ukazali na potrebu rješavanja tog pitanja na način da se potpiše zajednički ugovor ili sporazum koji će regulisati međusobne odnose. Nakon toga bi se krenulo putem imenovanj upravnog odbora koji će biti u skladu sa zakonskim rješenjima”, dodao je Halilagić.

Za zajedničkim radnim stolom Novalić i Halilagić su također razgovarali i o izgradnji autocesta i brzih cesta, uz rekonstrukciju postojećih magistralnih puteva.

Do kraja mandata, kako je zaključeno, vlade na federalnom i kantonalnom nivou, planirano je da naprave zajedničke iskorake kada je u pitanju realizacija projekata koji će poboljšati kvalitet života građana.

Sličan radni sastanak između kantonalnog i federalnog premijera održan je i u martu ove godine, vezano za neophodnost izmjene trase autoceste Tuzla – Brčko – Orašje. Na problem ranije predviđene trase ukazali su privrednici i predstavnici lokalne vlasti iz Gradačca i Srebrenika.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo