Vlada FBiH posegnula u robne rezerve: 1,4 miliona litara dizela za poljoprivrednike

Vlada FBiH je, na prijedlog Federalne direkcije robnih rezervi, na današnjoj sjednici u Sarajevu, donijela Odluku o davanju na trajno korištenje bez naknade dizel gorivo u količini od 1.400.000 litara iz postojećih zaliha federalnih robnih rezervi poljoprivrednim proizvođačima.

Ovo znači de će poljoprivrednici u FBiH dobiti 50 litara goriva po hektaru.

“Ovu podršku mogu ostvariti poljoprivredni proizvođači koji su u prošloj godini ostvarili podršku po hektaru obradive površine na federalnom ili kantonalnom nivou, a koji su ažurirali podatke u Registru poljoprivrednih gazdinstava i registru klijenata, te prijavili proizvodnju u 2022. godini”, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Maksimalan iznos podrške ne može biti veći od one ostvarene za broj hektara obrađene površine u 2021. godini.

“Sredstva neophodna za realizaciju ove odluke bit će osigurana iz tekuće rezerve Vlade FBiH. Za realizaciju Odluke Vlada je zadužila Federalnu direkciju robnih rezervi, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Federalno ministasrtvo financija, svatko u okviru svojih nadležnosti. Odluka stupa na snagu danom donošenja i bit će objavljena u Službenim novinama Federacije BiH”, dodaju iz Vlade FBiH.

Ova odluka je donesena, kako je obrazloženo, nakon što je Vlada FBiH ranije usvojila informaciju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, s prijedlogom mjera i zadužila Federalnu direkciju robnih rezervi da pripremi prijedlog odluke s ciljem provođenja mjera i aktivnosti iz svoje nadležnosti o podjeli dizel goriva poljoprivrednim proizvođačima u FBiH zbog izuzetno teške i vanredne situacije izazvane rastom cijena energenata.

“Zadužena je Federalna direkcija robnih rezervi da provede potrebne procedure i izvrši podjelu dizel goriva poljoprivrednim proizvođačima”, zaključuje se u saopćenju.

IZVOR: KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo