MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Vlada USK-a usvojila budžet za 2020. godinu

Budžet za 2020. godinu, u iznosu od 238.5 miliona KM, okarakteriziran je kao sanacioni obzirom da je sedam miliona KM namijenjeno vraćanju nagomilanih dugovanja.

Od ukupno 7 miliona KM, namijenjenih vraćanju dugovanja, dva miliona su previđena za dugovanja po osnovu pravosnažnih sudskih presuda i potraživanja i milion maraka za vansudske nagodbe, ukoliko do njih dođe.

Veća sredstva u odnosu na prošlu godinu izdvojena su za tehničko opremanje policije i povećanje plata policijskim službenicima, Ministarstvu obrazovanja za infrastrukturne projekte i Ministarstvu zdravstva za Kantonalnu bolnicu i domove zdravlja.

Prema riječima Mustafe Ružnića, premijera USK-a, ovaj Budžet je predvidio značajno povećanje i kada je u pitanju Ministarstvo za pitanja boraca, od dva miliona u pravcu podrške implementaciji Zakona o dopunskim pravima boraca, potom sredstva za infrastrukturne projekte, povećanje privredi i poljoprivredi kada su u pitanju poticaji i podrška našim poljoprivrednim proizvođačima.

Vlada je danas usvojila i Akcioni plan USK za izvršenje generalnih mjera vezano za presude kod Evropskog suda za ljudska prava. Naime,  od svih vlada u Federaciji je zatraženo naprave plan isplate dugovanja po osnovu pravosnažnih sudskih presuda sa otplatnim planom. Kako je rečeno, u našem Kantonu na izvršenje čeka oko 11.800 presuda sa glavnicom, u iznosu od 80 miliona KM i zateznim kamatama koje su dostigle iznos od 100 miliona KM.

Sutra ističe rok za dostavljanje akcionih planova Vijeću ministara koje će nastaviti proces u dogovoru sa Sudom u Strazburu. 

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa