MARKETING

Vodostaji rijeka opadaju, stanje se normalizira

Vodostaj rijeke Bosne u općinama nizvodno od Zenice jutros je niži za oko 60-ak centimetara u odnosu na ranija mjerenja te više ne prijeti da pričini štete- kazao je u izjavi za Fenu direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona Džavid Aličić.

– Prema posljednjim mjerenjima, jutros u 6.00 sati, rijeka Bosna se u svim gradovima u našem kantonu vraća u svoje korito. Prosječno je vodostaj niži za oko 60 centimetara nego sinoć, a što je, imajući u vidu da je prestala padati i kiša, jako ohrabrujuće.Možemo reći da je rijeka Bosna, u protekla dva, kritična dana „protutnjala“ našim kantonom bez da je pruzročila veće štete – kaže Aličić.

Voda je, kaže, uspjela prodrijeti u pet-šest kuća u Kaknju, ali to su područja koja su plavljena i do sada.  Većih poplava, dodaje, nije bilo ni na ušću Usore u rijeku Bosnu u općini Doboj-Jug.

– Usora jeste u jednom trenutku bila u porastu na svom ušću, jer je bila nadošla Bosna, ali se izlila tek u „špicu“. S obzirom da se, na tom dijelu, radi o poljoprivrednom zemljištu te da su poljoprivredni usjevi ubrani, nije bilo štete- napominje Aličić.

Bioštica se, dodaje, još jučer povukla u svoje korito pa se povukla i voda iz objekata na izletištu „Zeleni vir“ u Olovu te je već počelo i njihovo čišćenje. Rano je, kaža Aličić, još govoriti o štetama koje je prouzročilo izlijevanje rijeke Bosne u Visokom i Kaknju.

Tek predstoji formiranje komisija koje će, najavljuje, obići poplavljena područja i objekte te sačiniti izvještaje.

Povukao se vodostaj  Bosne u Doboju, nema opasnosti od izlijevanja

Također, vodostaj rijeke Bosne u Doboju jutros je opao u odnosu na mjerenje od protekle noći, u 7.30 sati iznosio je 265 centimetra.

Vodostaj je u 1.30 minuta iznosio 308 centimetara, a u 23.00 časa bio 324 centimetra, podaci su Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Visina kote redovne odbrane od poplava u Doboju iznosi 300 centimetara, a vanredne 450 centimetara.

Hercegovina: Vodostaji u padu, Hotovlje još nedostupno  

U Hercegovini jutros situacija na većini područja stabilna. Voda se povlači a vodostaji su u padu ili stagnaciji. 

Prometna komunikacija teče uredno s iznimkama nekoliko regionalnih putova na području općine Konjic.  Riječ je o putu r 436 Borci-Kalinovnik te putevma i prema naseljima Rajac i selu Hotovlje. 
Aktivnosti sanacije posljedica klizišta i danas su u toku a Općina Konjic uputila je poziv za pomoć u angažiranju građevinskih strojeva  kako bi se što skorije riješio problem na deblokadi putne komunikacije. 

Oprskrba električnom energijom uredna je na cijelom podrucju HNK,  osim u dijelovima Općine Konjic od naselja Dindol do Hotovlja,  ali ekipe Elektroprivrde rade na otklanjanju tih kvarova.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo