MARKETING

Vojnici Oružanih snaga BiH zadovoljili NATO standarde, dobili odličnu ocjenu

Proteklih pet dana na Manjači je provedena vježba “Kombinovani napor 22” Oružanih snaga BiH koja je trebala pokazati spemnost vojnika, a koju je NATO ocijenio “odličnom” ocjenom.

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić održao je danas konferenciju za medije na kojoj je saopćio rezultate vježbe koja se u proteklih pet dana odvijala na Manjači, a u kojoj su svoju spremnost pokazali vojnici Bataljonske grupe lake pješadije OS BiH.

Podžić je također pojasnio o kakvom bodovanju je riječ i koje su sve kvalifikacije koje se gledaju.

Naime, kako je objasnio Podžić, postoje četiri nivoa ocjenjivanja, samim time i četiri ocjene: odličan, vrlo dobar, dobar i neuspješan. Ocjenjuje se pet područja: priprema, operacija, podrška, komunikaciono-informacioni sistemi i administracija.

“Bataljonska borbena grupe lake pješadije u tri područja je ocijenjena sa ‘odličnim’ uspjehom, a u dva područja sa bodovanjem ‘vrlo dobar”, rekao je Podžić.

U ovoj vježbi, vojnici OS BiH su prošli preko dvije hiljade i 100 zadataka koje su trebali pokazati ispred ocjenjivača iz NATO-a. Podžić je čestitao svim vojnicima, oficirima, podofiricima i generalima koji su učestvovali u ovoj vježbi.

“To je ukupno 890 vojnika, plus dva voda, što je u konačnici 1118 pripadnika OS BiH”, rekao je Podžić, još jednom se zahvalio svima koji su učestvovali u ovoj vježbi i pozvao vlasti da u narednom periodu više obrate pažnju na “zlatne momke” kakve imaju Oružane snage BiH.

IZVOR: KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo