MARKETING

Volonteri Crvenog križa FBiH održali pokaznu vježbu spašavanja povrijeđenih u požaru

U okviru pokazne vježbe održane povodom Međunarodnog dana mladih, volonteri Crvenog križa Federacije BiH podijeljeni u timove Službe zaštite i spašavanja sinoć su zbrinuli 17 povrijeđenih osoba u požaru koji je izbio na Bjelašnici.

“Riječ je o opekotinama prvog i drugog stepena, razderotinama, respiratornim problemima radi dima i drugim stanjima koja su zadobili mještani i planinari evakuisani iz okolnih mjesta. To je dio scenarija pokazne vježbe održane sinoć na Igmanu”, saopćili su iz Crvenog križa.

Naime, Crveni križ Federacije BiH organizirao je kamp mladih “Čuvari humanosti” koji se tradicionalno održava kao jedna od aktivnosti povodom Svjetskog dana mladih sa temom “Smanjenje rizika od prirodnih katastrofa i klimatskih promjena”.

Volonteri Crvenog križa spasili 17 povrijeđenih u požaru na Bjelašnici

Svjesni koliko su klimatske promjene postale naša svakodnevica, a koliko svako od nas lično može uticati na smanjenje zagađenja i globalnog zagrijavanja cilj kampa je osvijestiti mlade da se odgovorno ponašaju prema okolišu i svoje stečeno znanje prenose svojim vršnjacima i ljudima iz svog okruženja.

Tokom kampa, učesnici prolaze kroz edukacije o prirodnim katastrofama sa posebnim osvrtom na poplave, zemljotrese, klizišta, kao i ulozi Crvenog križa u fazama pripreme, odgovora i oporavka na prirodne i druge nesreće koja se najviše odnosi na prvu pomoć, psihosocijalnu podršku, službu traženja, te prihvat i zbrinjavanje stanovništva.

Na kampu, pored volontera iz strukture Crvenog križa Federacije BiH učestvuju i mladi iz Crvenog krsta Vojvodine, a timu predavača pridružila se i stručna saradnica iz Crvenog krsta Vojvodine.

Kamp mladih “Čuvari humanosti” traje od 11. do 15. avgusta.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo