MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

I volonteri iz Krajine prozvode maske sa vizirom pomoću 3D printera

Ekipa mladih inžinjera i profesora okupljena oko CGP Design Team-a sa sarajevskog Mašinskog Fakulteta  dala je ideju o izradi zaštitnih maski sa vizirom pomoću 3D printera. U realizaciju same ideje uključili su se i mladi iz Bužima, Cazina i Velike Kladuše. Kako su nam rekli mladi iz Krajine dijelovi zaštitnh maski sa vizirom se proizvode na nekoliko 3D printera a služiće za medicinske radnike u BIH.

Po riječima volontera iz Bužima do sada je napravljeno 10 maski za Kantonalnu bolnicu Bihać, 5 maski za Dom zdravlja Bužim, 5 za Bosansku Krupu, a 5 ih je u izradi za Kozarsku Dubicu, sve izrađene maske su besplatne.

Udruženje mladih „Lubarda“ prošle godine je u sklopu projekta BHRI-a dobilo tri 3D printera, koji su im omogućili da se u ovim teškim vremenima  uključe u ovu akciju.
Na području Krajine trenutno je u funkciji 5 printera, a uskoro bi sa radom trebala početi i dva 3D printera sa Tehničkog fakulteta u Bihaću, čime će proizvodnja i isporuka maski biti dodatno ubrzana i olakšana.
Jedan printer nalazi se i u Velikoj Kladuši, trenutno se čeka materijal za izradu iz Sarajeva, a proizvedene maske bit će upućene u Dom zdravlja Velika Kladuša.

Cijela ova akcija krenula  je sa širenjem putem društvenih mreža koje  su dovele do toga da se uključe humani ljudi iz cijele  BIH. Trenutno se najmasovnija proizvodnja odvija se u Goraždu, gdje se u toku jednog dana napravi oko 2000 maski. 
Jedini apel volontera vlastima jeste da pokriju troškove proizvodnje a viziri ce biti besplatni za sve bolnice i domove zdravlja u BiH.


Trend radio/Nejra Mustedanagić LjubijankićVezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa