Von der Leyen i Borrell doputovali u Ukrajinu

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell i premijer Slovačke Republike Eduard Heger doputovali su danas u Ukrajinu, gdje će se sastati s liderima te zemlje.

Slovački premijer Eduard Heger je na Twitteru objavio fotografiju na kojoj potvrđuje da se s visokim evropskim zvaničnicima nalazi u Ukrajini.

“Spremni da razgovaramo o našim prijedlozima za pomoć s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i premijerom Denisom Šmihalom”, napisao je Heger.

Dodao je da će delegacija ponuditi opcije za transport žitarica, uključujući pšenicu.

Von der Leyen je takođe na Twitteru podijelila fotografiju sa Borrelom i Hegerom uz poruku da se “raduje posjeti Kijevu”.

Dolazak Von der Leyen i Borrella u Ukrajinu je posjeta najviših zapadnih zvaničnika toj zemlji otkako je Rusija započela rat 24. februara.

Roberta Metsola, predsjednica Evropskog parlamenta, također je posjetila Kijev prošle sedmice.

Austrijski kancelar Karl Nehammer trebao bi posjetiti Ukrajinu narednih dana kako bi se sastao s ukrajinskim predsjednikom, navodi se u saopštenju njegovog ureda.

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. februara, izazvao je međunarodnu osudu, doveo do finansijskih sankcija Moskvi i podstakao egzodus globalnih firmi iz Rusije.

Tokom rusko-ukrajinskog rata u Ukrajini poginulo najmanje 1.611 civila, a 2.227 je ranjeno. U susjedne zemlje izbjeglo je više od 4,3 milion civila, podaci su Ujedinjenih nacija.

IZVOR:BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo