Vrhovni vođa talibana ponovo apelirao na međunarodno priznanje pokreta

Afganistanski talibanski vrhovni vođa ponovo je pozvao u petak međunarodnu zajednicu da prizna talibansku vladu, rekavši da je svijet postao “malo selo” i da bi primjereni diplomatski odnosi pomogli u rješavanju problema njegove zemlje.

Nijedna zemja nije zvanično priznala režim koji su uspostavili talibani nakon što su osvojili vlast u augustu prošle godine, i ponovo su uveli tvrdolinijašku islamističku vladavinu koja sve češće isključuje žene iz javnog života.

U pisanoj poruci uoči Bajrama – praznika kojim se okončava sveti muslimanski mjesec ramazan –  vrhovni vođa Hibatullah Akhundzada nije pomenuo glavne tačlke sporenja s međunarodnom zajednicom – među kojima je i otvaranje srednjih škola za djevojčice.

Umjesto toga, kazao je, priznavanje pokreta trebalo biti prvi potez, “kako bismo se mogli baviti našim problemima u okviru diplomatskih normi i principa”.

– Svijet se, nesumnjivo, pretvorio malo selo – izjavio je Akhundzada, koji godinama nije bio viđan u javnosti, i živi povučeno u Kandahru, duhovnom središtu talibana.

– Afganistan im svoju ulogu u svjetskom miru i stabilnosti. Sudeći po toj poziciji, svijet bi trebao priznati Islamski Emirat Afganistan – kazao je on, prenosi AFP.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo