MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Vrtoglave cijene: Sindikalna potrošačka korpa u martu iznosi skoro tri hiljade maraka

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mart ove godine iznosi 2.892 KM.

Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za januar ove godine iznosila je 1.208 KM. Minimalna plata, prema odluci Vlade Federacije BiH je 596 KM. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 41,77 posto, a minimalnom platom 20,61 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiHte minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Potrošačku korpu čine sljedeće kategorije: prehrana 43,36 posto, stanovanje i komunalne usluge 13,7 posto, higijena i održavanje zdravlja 8,09 postoobrazovanje i kultura 10,72 posto, odjeća i obuća 12,44 posto, prijevoz 4,77 posto i održavanje domaćinstva 6,92 posto.

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za deset stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, saopćeno je iz Službe za informisanje Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine.

Izvor: R SARAJEVO

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa