MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Za dvadeset dana čekamo nova obećanja načelnika Abdića

Drugi po redu sastanak sa članovima Savjeta velikokladuških MZ, poslužio je Općinskom načelniku da članove rukovodstva MZ još jednom „informira“ (drugi put u 20 dana) o projektu prekogranične saradnje, koji podrazumijeva projekat podizanja zasada kestena, oraha, lješnjaka. Ako se pogledaju fotografije sa pomenutog događaja lako se može izbrojati da pored desetak općinskih zaposlenika sastanku ne prisustvuje više od 40-tak članova savjeta od njih 140. Vrijednost projekta o kojem načelnik govori već nekoliko mjeseci je 350 000 KM, uslov da bi se projekat dobio jeste učešće općine od 40 %, zemljoradničke zadruge 10% (znači opet općine) i fondacije IFAD 50%. ili 175 000 KM . Da li je iznos od 175 000  KM vrijedan da se o njemu toliko medijski govori i da se na njemu gradi strategija razvoja općine od 40 000 stanovnika. Danas mi je jedan poduzetnik rekao, „ova sredstva nisu toliko značajna ni za jednog osrednjeg velikokladuškog poduzetnika“. Ono što svako normalan može zaključiti jeste da ovo ne može biti nikakva razvojna šansa Velike Kladuše, a pogotovo priča o projektu prekogranične saradnje u koji će biti uključeno 50 općina iz regiona…

Vladajuća općinska struktura na čelu sa Laburističkom strankom, nakon 40 mjeseci mandata treba podnijeti račun građanima o tome šta je to urađeno da građanima Velike Kladuše bude bolje. Na samom početku mandata imali smo silna obećanja o masovnom zapošljavanju, o partnerstvu općine sa poduzetnicima, otvaranju javne kuhinje, velikim razvojnim projektima. Nakon toga priča se počela zasnivati na razvoju putem Komunalija, Alatuše, proizvodnji četaka i metli, šivaonici, poljoprivrednim apotekama, a mandat privode kraju sa pričama o sadnji kestena za koje ne mogu pronaći ni dovoljan broj zainteresiranih.

Približava se i obilježavanje četvrtog Dana općine sadašnje vlasti, na svakom su bila velika obećanja a prije godinu dana načelnik je u dvorani izrekao onu obećavajuću „Velika Kladuša u vrlo kratkom periodu može očekivati velike stvari“…

Ono po čemu će proteklih godinu dana pamtiti jeste priča o garažama, čijih je m2 jedan od najskupljih u regionu, pamtićemo i načelnikova ekskurzijska putovanja po Srbiji, Crnoj Gori i nerazvijenim općinama Hrvatske. Iza nas je i Kladuško ljeto, koje je potrebno Velikoj Kladuši ali ne sa rastrošnošću koju provodi izvršna vlast. Posljednja dva mjeseca vrlo je bila aktualna i priča o promjenama naziva ulica, gdje smo trebali dobiti i Ulicu Sulejmana Veličanstvenog (prvi u BIH).

Pred samo obilježavanje Dana općine vladajućoj garnituri desilo se i to da su trojica dužnosnika podnijeli ostavke na sve stranačke funkcije a jedan i na poziciju savjetnika. U obrazloženju ove trojice jasno se navodi da nisu više mogli gledati na pogodovanja lobijima koje provodi aktualna vlast a koja su postala javna tajna.

Za dvadeset dana čekamo nova „obećanja“ prvog čovjeka općine, koja će vjerovatno u izbornoj godini biti najbombastičnija do sada.

Trend radio/Mersad Sarajlija

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa