MARKETING

Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS danas pred Ustavnim sudom BiH

Ustavni sud BiH danas bi na plenarnoj sjednici u Sarajevu trebalo da razmatra zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića za ocjenu ustavnosti Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi.

Džaferović je krajem prošlog mjeseca uputio Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti ova dva zakona i zatražio njihovo ukidanje.

“Uklanjanje ovih propisa jeste jedino efikasno sredstvo za osiguranje prava i zaštitu zdravlja i života građana, slobodu kretanja robe i usluga, slobodnu tržišnu privredu u BiH, zabranu diskriminacije i uspostavljanja funkcionalnog političkog i ekonomskog poretka”, saopšteno je ranije iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima predviđeno je uspostavljanje agencije za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske, a propisano je da Vlada RS u određenom vremenskom okviru imenuje direktora i druga tijela agencije.

Zakonom o dopunama Zakona o republičkoj upravi predviđa se nova republička upravna organizacija – agencija za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske i propisuju poslovi koje ona obavlja.

Usvajanje Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske bio je prvi potez koji je RS povukla s ciljem vraćanja nadležnosti sa nivoa BiH.

IZVOR: BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo