MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Zasjeda Dom naroda Parlamenta FBiH, Proračun za 2020. na dnevnom redu

Nakon Zastupničkog doma, Prijedlog proračuna Federacije BiH za 2020. godinu naći će se danas i pred delegatima Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Proračun za narednu godinu iznosi oko četiri milijarde i 954 milijuna maraka.

Za operativnost proračuna je potrebna i suglasnost Doma naroda, a dodatni uvjet je da ga obje razine prihvate u istom tekstu.

Proračun FBiH za iduću godinu predložila je Federalna vlada u skladu s proračunskim kalendarom, u iznosu 4.954.392.401 KM. U odnosu na 2019. godinu, to je iznos veći za 83 posto ili za 2,25 milijardi KM.

Osnovni razlog za ovo povećanje je integracija Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje u proračun FBiH, čiji financijski plan za 2020. godinu iznosi oko 2,4 milijarde KM.

Izmjenama Zakona o trezoru, Zakona o doprinosima i Zakona o proračunima u Federaciji BiH, koje je jučer odobrio Zstupnički dom, a danas će, zajedno s proračunom, biti na dnevnom redu i Doma naroda, predviđeno je da Zavod PIO/MIO dobije status proračunskog korisnika.

Ako proračun i navedene zakone izglasa i Dom naroda, prihodi od uplata doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje, od 1. siječnja će biti sastavni dio proračuna Federacije i uplate doprinosa po ovom osnovu će se vršiti na Jedinstveni račun Trezora Federacije BiH.

Iz toga proizlazi da će od 3. siječnja 2020. Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje postati i ‘na papiru’ proračunski korisnik, a prva mirovina iz federalnog proračuna će biti isplaćena u veljači.

Izvor: bhrt

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa