MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

ZASJEDALA VLADA USK: RAZMATRANE TEME IZ OBLASTI ZDRAVSTVA, PRIVREDE I TURIZMA

Na danas održanoj redovnoj sjednici Vlade usvojena je dopuna Odluke kojom bi se konačno trebao riještiti problem funkcionisanja Odjela radiologije u KB, odnosno kupovina nove magnetne rezonance. Iako je raniji plan bio da se za popravak postojećeg aparata izdvoji skoro milion i 200.000 maraka, iz najveće zdravstvene ustanove na kantonu podnijeli su zahtjev za dodatna sredstva kako bi se kupio novi aparat za magnetnurezonancu. Time bi pacijentima bila olakšano obavljanje ove dijagnostičke pretrage za koju sada moraju ići van kantona.

Od 4 miliona maraka koja je Vlada USK u ovoj godini osigurala za Kantonalnu bolnicu, 50% sredstava trebalo je otići za nadogradnju informacionog sistema, te reparaciju postojećeg aparata magnetne rezonance koji je nakon više od 10 godina rada zastario i vrlo često podložan kvarovima. Upravo iz tog razloga u ovoj zdravstvenoj ustanovi razmišljali su o kupovini noovg aparata, što je i podržano od strane Vlade USK.

Trenutno se ova dijagnostička pretraga obavlja van kantona što je jedan u nizu problema koji opterećuju naš zdravstveni sistem. Ipak posljednjih godina uložena su značajna sredstva  kako bi se prevladali postojeći problemi, od dugova, potresa koji je oštetio Dom zdravlja Bihać, do pandemije.

Uz zdravstvo, dobre vijesti su stigle i za sektor male privrede i turizma u koji će ove godine biti uloženo 6 miliona maraka. Program poticaja za sve zainteresirane biti će prezentiran u iduća dva dana. Uz ovo na današnjoj sjednici Vlade USK usvojeni su i izvještaji o finansijskom poslovanju Zavoda za javno zdravstvo, te Službe za zapošljavanje USK.

IZVOR: RTV USK

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa