MARKETING

Zastupnici EP: Vijeće EU odstupilo od svojih smjernica po pitanju sankcija u BiH

Zastupnica u Evropskom Parlamentu, Tineke Strik, objavila je na svom Twitter profilu pitanje koje je nekoliko parlamentaraca uputilo Visokom predstavniku EU, Josepu Borellu, u vezi sa načinom odlučivanja po pitanju sankcija koje se tiču Bosne i Hercegovine.

“Nažalost, Vijeće je prošle sedmice nasjelo na (Viktor) Orbanov pritisak, čime je de facto onemogućeno uvođenje sankcija protiv aktera koji ugrožavaju sigurnost Bosne i Hercegovine, čime je ono odstupilo od vlastitih smjernica,” navodi se u pitanju upućenom Borellu.

Vijeće Evropske unije je 18 marta donijelo odluku kojom se produžava okvir restriktivnih mjera s obzirom na situaciju u Bosni i Hercegovini do 31. marta 2024. godine.

Kako navode zastupnici u Parlamentu EU u svom pitanju, odlukom je utvrđeno da se restriktivne mjere prema osobama u po ovom okviru poduzimaju na osnovu jednoglasnosti, čime se odstupa od Smjernica o sankcijama Vijeća.

Naveli su da je ovakva devijacija od vlastitih smjernica “loš presedan i poticaj za lokalne sagovornike u BiH, posebno u svjetlu trenutne političke krize u zemlji” te upitali da li je Borrell ili Evropska služba za vanjske poslove (EEAS) aktivno savjetovala državama članicama da zadrže princip većine kao osnova za odluku o dodavanju osoba u ovaj okvir.

Također su naveli da je u saopćenju EEAS od 10. Februara zaključeno da se u BiH odvija neprihvatljivo kršenje ustavno-pravnog poretka BiH, te pitali Borrella da li planira po novom okviru pokrenuti restriktivne mjere protiv odgovornih za formiranje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća u Republici Srpskoj

“Ako ne, zašto ne i koji kriterijumi se primenjuju?” upitali su evroparlamentarci.

Na kraju su također pitali da li je pravna služba Vijeća dala mišljenje o ovom odstupanju od postojećih Smjernica o sankcijama i da li se ono može podijeliti sa Parlamentom?

Osim Strik, pitanje postavljaju zastupnici Dietmar Koster, Klemen Grošelj, Hilde Vautmans, Nathalie Loiseau, Romeo Franz, Delara Burkhardt, Thomas Waitz, Attila Ara-Kovacs, Thijs Reuten i Viola Von Cramon-Taubadel.

IZVOR: N1

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo