MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Zastupnici odlučili: Zakon o prestanku mandata članovima VSTV-a razmatrat će se po hitnom postupku

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH prihvatio je da se po hitnom zakonodavnom postupku izjasni o Prijedlogu zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća u sadašnjem sastavu, a koji je predložio zastupnik SDS-a Dragan Mektić.Hitna procedura usvojena je sa 23 glasa “za”, 14 “protiv” i jednim “suzdržanim”, odnosno uz dovoljnu opću i entitetsku većinu. Hitnost su iz RS-a podržali SDS, PDP i Adil Osmanović.

Nakon usvajanja hitne procedure otvorena je diskusija o sadržaju samog zakona.

Zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH Borjana Krišto (HDZ) rekla je da se u toku diskusije o hitnosti procedure raspravljalo i o VSTV-u i o stanju u bh. pravosuđu. Ona je kazala da u potpunosti stoji priča i možda činjenice koje su iznesene kada je riječ o funkcionisanju i uspostavi VSTV-a BiH.

Kako kaže, VSTV je uspostavljen prijenosom nadležnosti s entiteta na državu te da je cilj bio da se pravosuđe učini nezavisni, profesionalnim i nepristranim. Istakla je da niko nije spomenuo da je VSTV BiH uspostavio OHR i međunarodne organizacije te da niko nije imao pravo reći kako vide imenovanje sudija i tužilaca na pravosudnim funkcijama.

Ona je dodala da su se mnogi ponosili VSTV-om nakon što je VSTV uspostavljen te da su svi koji su davali bilo kakve kritike bili otvoreno prozivani na način da su optuživani kako se miješaju u rad pravosuđa. Kako kaže, već na početku vidjelo se da nešto ne štima i da je poslije potvrđeno kako je takvo rješenje daleko od idealnog.

Šef Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu PSBiH Adil Osmanović rekao je da se zastupnici slažu kako stanje u VSTV-u BiH nije dobro te da danas nijedan zastupnik nije branio rad VSTV-a BiH. Podsjetio je da su parlamentarci odbili izvještaje o radu VSTV-a BiH za 2017. i 2018. godinu, odnosno da su parlamentarci već dali jasnu poruku VSTV-u.

Kako kaže, nizak je stepen povjerenje javnost u pravosuđe i da je došlo krajnje vrijeme da se povuku određeni potezi.


Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa