MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Zatvorenici se obračunali noževima i oružjem u Ekvadoru, najmanje 15 mrtvih

Sukob zatvorenika u jednom od najvećih zatvora u Ekvadoru rezultirao je s 15 smrtnih slučajeva.

Nacionalna agencija za zatvore pod nazivom Snai saopćila je da su se zatvorenici sukobili koristeći noževe i oružje sve dok čuvari nisu uspjeli uspostaviti kontrolu. Zatvor se nalazi 80 kilometara južno od glavnog grada Quita.

Ekvador je već imao slučajeve smrtonosnih obračuna bandi uz zatvoru, a razlog je droga. Agencija EFE navodi da je u tim sukobima od 2020. godine do danas smrtno stradalo više od 400 zatvorenika.

Ekvadorski mediji javljaju da je u zatvoru Cotopaxi u Latacungi navodno ubijen i šef bande Leandro Norero. On je uhapšen u maju zbog pranja novca.

Nasilje je ovog puta eruptiralo nakon što su UN-ovi eksperti za slučajeve torture posjetili Ekvador kako bi procijenili napore koji se ulažu u svrhu suzbijanja nasilja u zatvorima.

Neki zatvorenici su pokušali iskoristiti situaciju i pobjeći iz zatvora.

U aprilu je ekvadorski predsjednik Guillermo Lasso proglasio vanredno stanje u tri provincije kako bi se suzbilo nasilje povezano s bandama i krijumčarenjem droge. Slično je bilo i prošle godine.

Najgori zatvorski sukob dogodio se u lučkom gradu Guayaquilu u septembru prošle godine kada je ubijeno više od 120 zatvorenika. Prošle godine je ekvadorska policija zaplijenila rekordnih 190 tona droge, uglavnom kokaina.

IZVOR: KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa