MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Zavod zdravstvenog osiguranja u Bihaću izgubio četiri miliona KM

Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja USK Elvedin Sedić kazao je kako je ova ustanova izgubila oko četiri miliona KM u posljednjih 15 godina jer se nije poštovala odluka kojom su pacijenti koji su koristili banjsko liječenje, a prema Odluci iz 2005. godine, trebali snositi 40 posto troškova.

Održao je konferenciju za novinare nakon što se podigla prašina u vezi novog pravilnika koji je donio Upravni odbor ZZO USK na posljednjoj sjednici, a u koji je uvrštena i odluka da se banjsko liječenje za osobe koje ga ne koriste u svrhu terapije plaća.

Mi nismo donijeli ništa novo već smo objedinili samo ono što se sve do sada primjenjivalo u jedan dokument. Sada smo obavezali komisiju koja radi u ZZO da počne primjenjivati ono što je njena obaveza. Za osigurane osobe nema nikakvih promjena. I ranije smo imali određene dijagnoze za koje je komisija davala saglasnosti i upućivala na banjsko liječenje. Ukoliko je riječ o nastavku liječenja po određenoj dijagnozi, ZZO finasira to liječenje 100 posto, a ukoliko je riječ o banjsko-rekreativnom liječenju naplaćuje se u omjeru 60:40 – rekao je Sedić.

Istakao je kako se do sada to što nije bilo korektnog pravilnika već nekoliko odluka zloupotrebljavalo na način da su banjsko liječenje koje je ZZO finansirao u ukupnom odnosu koristile osobe za provođenje godišnjeg odmora, vodili su bračne drugove itd.

Niko nije postavio pitanje gdje je ovih 40 posto koje nikada nije plaćeno u proteklih 15 godina na čemu je ovaj zavod izgubio oko četiri miliona KM. Do sada smo mogli od Gate napraviti moderni banjsko-rekreativni centar iz vlastitih sredstava. Zbog toga smo donijeli pravilnik da ovaj zavod ne snosi troškove takvog vida banjskog liječenja i da ga omogućimo onim osobama kojima do sada nije bilo dozvoljeno, a bilo im je potrebno – kazao je.

Na konferencije je rekao i to kako do sada ZZO USK nije uplaćivao naknade za sanitetski prijevoz zdravstvenim ustanovama iako je bio dužan jer su zdravstvene ustanove obračunavale više sredstava u ovoj godini u odnosu na stvarne troškove. To su utvrdili kontrolama koje su proveli u prvih šest mjeseci i tri mjeseca nakon.

Ustanove su odbile izvršiti korekciju zato nismo uplaćivali, ali smo na posljednjoj sjednici i to riješili – rekao je.

Sedić se požalio i na to da su do sada poslali šest podzakonskih akata koji su bitni za rad ove ustanove Vladi USK, ali da ti akti nisu došli na dnevni red Skupštine USK jer odnosi između Ministarstva zdravstva i Skupštine USK očito ne funkcionišu. Još uvijek nemaju ni nove cijene lijekova i esencijalne liste iako su taj prijedlog uputili nadležnom ministarstvu u Vladi početkom oktobra.

Dva mjeseca nemamo povratnu informaciju. Zbog situacije sa Skupštinom USK dolazi u opasnost da nam se zakoče mnogi procesi rada, ali se nadamo da do toga neće doći i da će se ova situacija za dobrobit svih osiguranika riješiti ubrzo – zaključio je Sedić.

Krajina.ba/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa