MARKETING

Završilo Kladuško ljeto, građani se vraćaju svakodnevnici i problemima

Nakon jednomjesečnog trajanja, 6. augusta je zatvoreno „Kladuško ljeto 2022“.  Ovogodišnja manifestacija je trajala neobično dugo, vjerovatno zbog toga što je izborna godina i ovo je jedinstvena prilika da se pokupe politički poeni. Evidentno je da su građani oko koncepta i sadržaja same manifestacije podijeljeni, oni koji žive u dijaspori uglavnom ovo podržavaju uz određene korekcije, dok domaće stanovništvo dosta negoduje zbog dužine trajanja, blokiranog centra grada u večernjim satima, kao i preglasne muzike u kasnim noćnim satima. Mnogima je zasmetao i pokušaj privatizacija od strane Laburističke stranke, jer se manifestacija ipak finansira budžetskim sredstvima.

Oni koji na sve ovo gledaju malo šire, sa pravom postavljaju pitanje da li je pametno potrošiti ovoliko novca na estradne zvijezde, binu koja stoji mjesec dana u centru grada, kao i ostale troškove jednomjesečne manifestacije. Ako uzmemo da je za  mjesec dana nastupilo 8 dobro plaćenih narodnjačkih zvijezda, rock bend Zabranjeno pušenje, kao i veliki broj drugih muzičara, prosta računica govori da se je pretjeralo

Ljetna manifestacija, kao što ih ima većina gradova i općina u BIH, potrebna je i Velikoj Kladuši ali pitanje je da li ovoliko rastrošna i sa previše jednoličnih sadržaja (18 koncerata). Sigurno je da se kvalitetna kulturno-zabavna manifestacija može organizirati sa puno manjim utroškom budžetskog novca, kojeg treba upotrijebiti za brojne druge stvari koje su neophodne zajednici.

Većinu građana je iznenadilo pojavljivanje načelnika na manifestaciji, koji se čak nekoliko puta prošetao  i fotografirao sa građanima. To ne bi bilo iznenađenje, čak bio u svakoj lokalnoj zajednici bilo normalno, da to načelnik ne čini samo u posebnim prilikama i u izbornim godinama. Tamo gdje je isto tako bitno da se pojavljuje su sjednice OV, koje redovno zaobilazi pod izgovorom da se čuva od korona virusa. Bez obzira na to što se virus korone opet počeo masovno širiti, to nije spriječilo načelnika da iziđe među građane i druži se sa njima.

Pretpostavljamo da su predstojeći izbori  glavni motiv izlaska načelnika među građane, jer se pri vrhu lista za Parlament Federacije i Skupštinu USK nalazi njegov sin i dvije kćerke, a velika je vjerovatnoća  da će se nakon 2. oktobra sve troje naći u skupštinskim klupama.

Po svemu sudeći, predstojeća kampanja Laburističke stranke će se voditi da potomci velikokladuškog načelnika postanu parlamentarci, a ostali kandidati na listama biće uglavnom dekor u službi porodice.

M. Sarajlija/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo