MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Zbog čega su JP i Udruženje bitniji od brojnih problema Kladuščana?

Posljednja sjednica velikokladuškog vijeća po ko zna koji put je pokazala u kakvoj se krizi nalazi predstavnička vlast u Velikoj Kladuši. Svađe, uvrede, dobacivanja, verbalni napadi, su kratak rezime onoga što se dešavalo na jučerašnjoj sjednici. Tako je iza govornice vijećnik-direktor Amir Đogić pročitao sms poruku koju mu je poslao Rifat Dolić, a sadržaj se odnosio na njihove razgovore koje su imali u dva navrata. Na to mu je Dolić odgovorio da ga je prilikom jednog susreta Đogić pitao koja je njegova cijena za vijećnićku podršku do kraja mandata.
Ono što je bilo evidentno jeste da je Laburističkoj stranci na sjednici bilo najbitnije da pokušaju dobiti većinu za izglasavanje Prijedloga ZKP-a, kao i da se vodi rasprava o Informaciji Udruženja dioničara. Eventualnim usvajanjem ZKP-a, koji nije dobio potrebnu većinu, postojala bi mogućnost za izglasavanjem odluka o povećanju komunalnih taksi i povećanje boda za komunalne naknade. Dok bi u ovakvim situacijama trebalo djelovati kako rasteretiti građane i poduzetnike, velikokladuška izvršna vlast traži način da građane dodatno osiromaši povećavajući razne namete i takse.
Posljednjih dana se vodila intenzivna medijska kampanja oko toga da se ZKP mora usvojiti, jer bez toga prestaje čišćenje ulica i održavanje lokalnih puteva. Istovremeno aktuelna vlast ne daje objašnjenje zbog čega je ZKP ove godine povećan za skoro 80%, da li su svi materijali, gorivo i ostale usluge toliko poskupjeli za godinu dana? Ako je načelnik znao kao i vijećnici Laburista da nemaju potreban broj ruku za usvajanje, zbog čega nisu razgovarali sa predstavnicima svih stranaka i pokušali kompromisno doći do rješenja?
Sistem nametanja, beskompromisnog djelovanja, inaćenja, neuvažavanja, kakav godinama provodi vladajuća stranka, više ne daje rezultate i zbog takvog odnosa vijeće je gotovo od samog početka blokirano. Sigurno je da je usvajanje ZKP-a neophodno, ali pretpostavljamo ne u iznosima koji su dati u Prijedlogu za ovu godinu.
Posebna priča je famozna “Informacija o mjestu i ulozi Udruženju nezaposlenih dioničara Agrokomerca” sa nekim “Prijedlogom nastojanja u spašavanju Agrokomerca”, šta se sa ovim dokumentima htjelo postići, vjerovatno ne znaju ni oni koji su ovo pisali. Insistiranjem da se ovakav materijal nađe na sjednici OV, još jednom se pokazuje sav apsurd izvršne vlasti u Velikoj Kladuši. Pored brojnih problema sa kojima se Općina susreće, pred vijećnike se daje ovakva jedna informacija, a istovremeno nikad nije dostavljen izvještaj o utrošku oko milion maraka koje je Udruženje dobilo kroz općinske grantove posljednjih šest godina. Pored toliko dobijenih sredstava Udruženje nema ni svoje web stranice, što je nepojmljivo u današnje vrijeme.
Koliko je sve ovo postalo apsurdno, najbolje govori primjer sa posljednje sjednice kada je vijećnik Amir Purić, sarkastično kroz zaključke, predložio da Vijeće ovo Udruženje proglasi od posebnog interesa za lokalnu zajednicu, a vijećnici Laburista su kod ovog bili suzdržani.

M. Sarajlija/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa