MARKETING

Zbog loših rezultata uklonjeni rukovodeći ruski generali u Ukrajini

Prema podacima britanskih obavještajaca ruska vrhovna komanda je od početka juna uklonila nekoliko generala sa ključnih komandnih mjesta u ratu u Ukrajini.

Među smijenjenim generalima su i komandant padobranskih jedinica (VDV) general-pukovnik Andrej Serdjukov i komandant skupine južnih snaga general armije Aleksandar Dvornikov. Dvornikov je najvjerovatnije djelovao i kao operativni komandant za cjelokupnu rusku vojsku u Ukrajini.

Prema podacima britanskih obavještajaca komanda skupine južnih snaga prebačena je na general-pukovnika Sergej Surovikina i ovaj dio ruske vojske predvodi centralni dio ofanzive u Donbasu. Surovikinova karijera je obilježena optužbama za brutalnost i korupciju.

Smijenjeni Dvornikov je za komandanta u Ukrajini bio postavljen početkom mjeseca aprila, nakon što u prvim sedmicama rata Rusija nije ostvarila svoje strateške ciljeve. Smatralo se da će poboljšati cjelokupno stanje ruske vojske zbog iskustva iz Sirije.

Padobranske jedinice, poznati VDV koji slovi za jednu od najelitnijih jedinica ruske vojske pretrpio je ogromne gubite u pokušaju da zauzme Kijev u prvim danima rata.

Smjenivanje rukovodećih generala ukazuje da ruska vojska i dalje ima izvjesne probleme u ratu u Ukrajini te da i pored smanjivanja ciljeva nije u stanju da ostvari strateške uspjehe u ratu.

IZVOR: KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo