MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Zbog poskupljenja hrane građani sve više kradu osnovne namirnice

Zbog rasta cijena u posljednje se vrijeme krade sve i svašta pa tako i hrana koja je u listopadu na godišnjoj razini u Bosni i Hercegovini u prosjeku skuplja za 25,9 posto.

Kako kažu trgovkinje iz mostarskih trgovina, među kradljivcima ima i onih koji to rade “iz navike”. Krade se maslac, meso…

”Krade se sve, a najviše maslac, kroasani, suhomesnati i mliječni proizvodi. Zbog velikog porasta krađa, prije mjesec dana angažirali smo i zaštitara. Baš smo neki dan uhvatili jednu gospođu da krade maslac, i to onaj mali od 20 grama”, kaže Ernesa Tipura, voditeljica poslovnice jedne mostarske trgovine.

Napominje kako policiju nisu zvali, a gospođa je maslac vratila. Djelatnica trgovine mješovitom robom u jednom mostarskom trgovačkom centru kaže kako se kod njih najviše kradu sirevi i suhomesnati proizvodi, tj. malo skuplja roba. Ona pak smatra da tko jednom ukrade, uvijek će krasti te da većinom krade “fina i ljubazna gospoda”.

Mnoge se krađe i ne prijavljuju Obje sugovornice se slažu da češće kradu žene, a policiji više i ne prijavljuju sitne krađe poput pašteta, mesnih narezaka, namaza.

”Ako netko ukrade paštetu, što mi tu da radimo, više i ne zovemo policiju”, napominje jedna od njih. Glasnogovornik MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije Ljudevit Marić kaže kako se hrana većinom krade u trgovačkim centrima.

”Tada se počiniteljima uručuje prekršajni nalog, ako nema elemenata kaznenog djela”, ustvrdio je Marić.

Dodaje kako će MUP točnu statistiku o počinjenim krađama u ovoj godini imati početkom siječnja 2023. godine, no napominje da prema trenutnim podacima, u posljednje vrijeme ne bilježe veći broj krađa nego što je to uobičajeno.

Ističe kako su to i dalje najčešće provale u stanove i objekte te da se krade ono što provalnici nađu u domovima odnosno poslovnim objektima. Tužiteljstvu HNŽ-a također smo uputili pitanje u kojoj vrijednosti treba biti ukradena roba da policija reagira po službenoj dužnosti te što se događa ako netko ukrade npr. paštetu, ali do zaključenja ovoga teksta nismo dobili odgovor.

Izvor:N1

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa