MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Zbog stabilne situacije Grčka prve turiste planira dočekati 1. jula

Očekuje se da će se za nekoliko sedmica u Grčkoj život početi vraćati u normalu te se tako planiraju hoteli otvoriti 1. juna, a mjesec kasnije, tačnije 1. jula ova zemlja će biti spremna dočekati turiste.Business Insider piše da je ovu informaciju potvrdio premijer Grčke Kyriakos Mitsotakis koji je kazao da turizam u Grčkoj iznosti 12 posto njene ekonomije i da je veoma bitno da se sve počne otvarati i pokrenuti što prije.

Kako je dodao Grčka je na vrijeme odgovorila strogim mjerama tako da je u ovoj zemlji na veliki broj stanovnika malo zaraženih. Grčka ima 10,72 miliona stanovnika, a 2.632 slučaja zaraze dok je preminulo 146 osoba što je zapravo najmanje od svih ostalih zemalja u Evropi.

“Idealno bi bilo kada bi našu zemlju posjetili turisti koji bi zapravo razumjeli i poštivali socijalnu distancu”, kazao je Mitsotakis dodajući da će se testiranja na koronavirus odvijati na aerodromima i provjeravati temperature u hotelima i lokalnim preduzećima.

U Grčkoj su se određene mjere već počele primjenjivati od 27. februara kada se koronavirus počeo širiti svijetom. Tada su ukinute sve karnevalske svečanosti, a nakon toga ubrzo su zatvorene škole i fakulteti, a 13. marta kafići i restorani.

Od 23. marta je nastupio karantin i građani su iz svojih kuća izlazili samo iz opravdanih razlofa, a ako bi prekršili bilo kakvu mjeru novčano su sankcionisani.

Grčke granice su bile zatvorene za državljane koji nisu iz zemalja Evropske unije, a putovanja avionima u nekoliko zemalja su obustavljena dok je bio izdat 14-dnevni karantin za sve one koji doputuju iz drugih država. Na međunarodnom aerodromu u Atini, vrše se detaljne provjere i kontrole zbog koronavirusa.

Neke od kompanija u Grčkoj su s radom počele u ponedjeljak i svi koji ih posjećuju se zapravo detaljno pregledaju pogotovo ako imaju neke simptome koji podsjećaju na koronavirus.

Izvor Klix.ba/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa