MARKETING

Zdravstveni radnici u Konjicu blokirali magistralu, traže svoje zarađene plate

Zaposlenici Opće bolnice i Doma zdravlja Konjic su blokirali magistralnu cestu M-17 u mjestu Drecelj tražeći plate koje im nisu isplaćene od jula, jer je Porezna uprava FBiH tim zdravstvenim ustanovama blokirala račune zbog neizmirenih dugovanja.

Predsjednik Osnovne organizacije nezavisnog strukovnog sindikata Opće bolnice Konjic Irfan Jazvin ističe da je odluku o blokadi ove važne saobraćajnice u periodu od 12 do 14 sati jednoglasno donio Sindikat Opće bolnice i Doma zdravlja Konjic.

“Tokom blokade propuštat ćemo samo vozila Hitne medicinske pomoći i automobile pod pratnjom”, kazao je Jazvin.

Podsjeća da su upozoravali na moguće sindikalne korake te zbog ignorisanja nadležnih 26. novembra stupili u generalni štrajk i najavili radikalnije poteze u borbi za svoje zarađene plate. Od tada, kako kaže, jedini potez koji je napravljen vezano za njihov problem je taj da je Federalna ministrica finansija BiH Jelka Milićević odbila uvažiti njihovu žalbu.

“Očekujemo reakciju Vlade Federacije BiH, a ako se odgovorni i dalje nastave oglušavati na naš zahtjev da se deblokira račun ove dvije zdravstvene ustanove, mi ćemo nastaviti blokadu magistrale sve dok nam se plate ne isplate”, poručio je Jazvin.

U znak solidarnosti sa zdravstvenim radnicima u Konjicu su stigle i njihove kolege iz Mostara, kako bi ih podržali u ovoj borbi.

Predsjednik sindikata zdravstvenih radnika HNK Dalibor Vuković, koji je i predstavnik najveće zdravstvene ustanove u HNK KB “Dr. Safet Mujić” u Mostaru, kaže kako je 320 zdravstvenih radnika u Konjicu bilo prisiljeno izaći na magistralu i blokirati žilu kucavicu BiH, jer im drugi izbor nije ostavljen.

Ističe da je uz svu solidarnost zdravstvenih radnika teško gledati prizor na magistrali u Konjicu.

“Bilo je teško zamisliti da će nakon potpisivanja kolektivnog ugovora i višemjesečne borbe za naša prava doći trenutak kada pojedine zdravstvene ustanove neće moći, ne samo implementirati kolektivni ugovor, nego ni isplatiti plate radnicima. Došli smo do tog momenta i zajedno s njima želimo ukazati na veliki problem. Nećemo odustati od blokada ove saobraćajnice sve dok im Porezna uprava ne deblokira račun kao bi ljudi dobili svoje zarađene plate”, poručio je Vuković s blokade magistrale u Konjicu.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo