MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Zdravstveni radnici USK nezadovoljni prijedlogom novog kolektivnog ugovora

Prvi maj simbol je radničkog pokreta i borbe za prava radnika, te ovaj praznik ove godine posvetit ćemo zdravstvenim radnicima u USK. Zdravstveni radnici USK, sa pravom kako su i najavili, traže novi kolektivni ugovor u kojem zahtjevaju povećanje plaće u iznosu od barem 10 posto i da budu izjednačeni s kolegama u ostatku Federacije BiH.

Pregovarački tim NSSRZUZ USK je u proteklom periodu održao dva sastanka sa premijerom usk Nijazom Hušićem i ministricom zdravstva usk Zeminom Kadirić, s ciljem potipisivanja novog kolektivnog ugovora.

Nakon drugog sastanka na kojem su se iznijeli zahtjevi za povećanje koeficijenta za 0,3 i satnice za 0,3, ishod je bio takav da zahtjevi nisu prihvaćeni u tom obimu, te je ponuđeno da samo koeficijent bude povećan za 0,1.

Imajući u vidu da povećanje koeficijenat za 0,1 okvirno znači povećanje plate za 50,00KM, što je ispod svih očekivanja, ta ponuda nije prihvaćena i sastanak je završen s najavom da će se u dogledno vrijeme zakazati novi termin pregovora. Iz Sindikata smatraju da  predloženo povećanje od 50 maraka graniči s uvredom.

Ističu da se svemu mora pristupiti ozbiljnije i na identičan način s kojim se išlo prema zaposlenima u drugim resorima javnih usluga, poput pripadnika MUP-a i  zaposlenih u obrazovanju.

Ipak, u očekivanju sastanka s predstavnicima resornog ministartva ističu da u pregovore ulaze s oprezom ali i jasnom dozom optimizma na obostrono zadovljstvo.

“Ukoliko u dogledno vrijeme ne bude dogovora, NSSRZUZ USK kreće sa pripremama za generalni štrajk. Budući da je štrajk jedan od načina borbe za postizanja boljih socio-ekonomskih uvjeta radnika, pozivam sve uposlenike da ako u konačnici dođe do takvog ishoda, budu podrška toj borbi, neovisno o sindiklanom članstvu, jer su ipak u pitanju zajednički interesi svih radnika zaposlenih
u zdravstvu”, u Saopštenju za medije poručuje Irfan Beganović, predsjednik OONSSRZ u ZU Dom zdravlja Velika Kladuša.

Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa