MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Zdravstvenim radnicima u USK veće plaće, dogovoren novi Kolektivni ugovor

Predstavnici Vlade Unsko-sanskog kantona, Zavoda zdravstvenog osiguranja, te sindikata u zdravstvu tog kantona dogovorili su većinu uvjeta i stavki novog Kolektivnog ugovora za sve zaposlene u toj oblasti.

Ima još nekih dijelova o kojima se možda može dodatno razgovarati, a vezani su za napredovanje, specijalizaciju… Međutim, najbitnije je da će Kolektivni ugovor sada biti drugačiji u finansijskom smislu. Radnici će u prosjeku imati između 250 i 300 KM veću plaću, a i topli obrok će biti povećan – izjavio je predsjednik Sindikata radnika Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću Elvir Hrustanović.

Kantonalni ministar zdravstva Muris Halkić istakao je kako je većina segmenata novog Ugovora usaglašena još ranije, ali da zbog tadašnjeg nepostojanja skupštinske većine on nije mogao biti definiran i potpisan.

Formiranjem skupštinske većine i imenovanjem Vlade, ispunjeni su svi uvjeti za prvenstveno usvajanje Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja, nakon čega ćemo pristupiti potpisivanju. Naravno, Zavod zdravstvenog osiguranja USK će osigurati sredstva za razliku plaća od januara do marta, po novim koeficijentima i novoj satnici – naveo je Halkić.

Skupština Unsko-sanskog kantona bi prema najavama o prijedlozima budžeta USK i finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja trebala raspravljati na drugoj redovnoj sjednici 6. aprila. Očekuje se da tada budu i usvojeni, pa bi eventualno potpisivanje Kolektivnog ugovora za zaposlene u zdravstvu uslijedilo odmah dan kasnije.

Izvor:USKINFO.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa