MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Zehida Bihorac iz Velike Kladuše dobitnica Mirovne nagrade „Goran Bubalo“

Mirovna nagrada se kontinuirano dodjeljuje od 2013. godine u organizaciji Mreže za izgradnju mira. Od 2020. godine Mirovna nagrada nosi ime Gorana Bubala, u znak sjećanja na Čovjeka sa velikim Č, njegove ogromne zasluge, nesebičan rad kojim je sve iznimno zadužio i izgradio put mira i nenasilja.

U kategoriji Pojedinac/ka nagradu je dobila Zehida Bihorac Odobašić, iz prve Osnovne škola Velika Kladuša.

Mirovna nagrada se dodjeljuje u nekoliko kategorija, a Zehida Odobašić Bihorac iz Velike Kladuše je dobila Mirovnu nagradu „Goran Bubalo“ za svoje lično djelovanje, kao pojedinka koja reaguje na svaku vrstu nepravde koju uoči u društvu, pojedinka koja građanima i građankama Velike Kladuše otvara prozor u bolje sutra. Mirovna nagrada Zehidi Bihorac Odobašić je dodijeljena u Velikoj Kladuši 26. maja ove godine.

U obrazloženju odluke Stručnog žirija navodi se da dobitnica nagradu dobija za svoj dugogodišnji volontersko-aktivistički rad. “Kroz svoj aktivistički rad u svojoj lokalnoj zajednici građanima i građankama je uvijek pružala priliku da upoznaju „drugo i drugačije“, da čitaju žive knjige u okviru žive biblioteke, razbijaju stereotipe i predrasude koje imaju, da šire svoje vidike i postaju bolji ljudi“, kaže se u obrazloženju žirija za dodjelu nagrade.

„Zehida Bihorac Odobašić nije mogla ostati imuna na položaj i patnje osoba u pokretu koje se nalaze u BiH, a pogotovo na području USK. Svojim angažmanom Zehida je često se izlagala prijetnjama i napadima, kako na društvenim mrežama tako i u stvarnom životu“, stoji između ostalog u obrazloženju.

Prilikom dodjele nagrade, Zehida se zahvalila Mreži za izgradnju mira uz riječi da je ponosna što nagrada dolazi u Veliku Kladušu, a istakla je da je nagrada pokazatelj da aktivizam ne ostaje nevidljiv i da se vrednuje. Dobitnica nagrade je istakla da joj nagrada daje motivaciju za dodatno djelovanje pogotovo u humanitarnom radu.

Laureati za 2020. godinu

– U kategoriji škola stručni žiri koji su činili je odlučio da Mirovna nagrada ove godine pripadne JU Opća gimnazija “Bosanska Krupa”.

– U kategoriji pojedinac/aktivista odlučeno je da se Mirovna nagrada posthumno dodijeli preminulom Goranu Bubalu.

– Posebna nagrada/zahvalnica ove godine je dodijeljena vrtiću “Sunčani most” iz Mostar

– U kategoriji Pojedinac/ka nagradu je dobila Zehida Bihorac Odobašić, iz prve Osnovne škola Velika Kladuša

Mersad Sarajlija/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo