Zelenski uputio apel Njemačkoj da spasi Kijev

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u televizijskom obraćanju naciji uputio je danas apel Njemačkoj da spasi glavni grad Kijev, javljaju Nezavisne novine.

“Kijev se nekada zvao ‘novi Berlin’, to su gradovi sličnog duha, otvorenosti, emocija, slobode, iskrenosti ljudi, klubova i zabava. Sada je Kijev zatvoren. U tišini iščekuje nove sirene za vazdušni napad koji će naterati ljude u skloništa”, poručio je Zelenski.

Zelenski je pustio snimak sirene za vazdušnu opasnost koji traje 20 sekundi, rekavši da taj zvuk Ukrajinci slušaju “satima, danima i nedjeljama.”

“Zvuk sirene je nešto sa čim Ukrajinci žive, rade i pokušavaju da spavaju. Liječe svoje rane, rađaju bebe i umiru”, dodao je on.

Kako je rekao Zelenski, i Evropa i Nijemci posebno “imaju moć” da izvrše pritisak na Rusiju, dodavši, da bez “vaše trgovine, vaših kompanija i banaka Rusija neće imati novca da finansira ovaj rat.”

Ponovio je pozive Ukrajine da se zatvore evropske luke za Rusiju, da odustanu od ruskih izvora energije i prekinu isporuku robe Rusiji.

“Siguran sam da je mir moguć. Ali morate da radite da ga postignete. Svako od vas u Njemačkoj, u Evropi. Da bi se Kijev ponovo nazvao novim Berlinom, kako bi naše ulice i trgovi bili bezbjedni kao vaši”, kazao je Zelenski.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo