MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Zemaljski muzej BiH učestvuje na velikoj izložbi “The First Kings of Europe” u Chicagu

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine učestvuje u velikoj izložbi “The First King of Europe” u Field muzeju u Chicagu. Izložba je otvorena 31. marta, a postavljena je na 7.500 kvadratnih metara prostora.

“Izložba je postavljena na 7.500 metara kvadratnih i sadrži stotine arheoloških predmeta iz bronzanog, bakrenog i željenog doba koji se čuvaju u muzejskim kolekcijama centralne Europe i Balkana. Cilj projekta je bio istražiti i kroz izložbu predstaviti razvoj političke hijerarhije navedenog regiona, način na koji su rana poljoprivredna naselja prerasla u kneževine, kraljevstva i monarhije”, naveli su iz Zemaljskog muzeja.

Na izložbi učestvuje oko 24 muzeja i instituta iz centralne Evrope i Balkana. Zemaljski muzej je jedna od tih 24 institucija čiji je arheološki materijal predstavljen javnosti Sjeverne Amerike i ostalim posjetiocima. Iz Bosne i Hercegovine, iz prethistorijske kolekcije Odjeljenja za arheologiju poslano je 13 predmeta brončanodobne i željeznodobne provenijencije koji su datirani od najranije 7. stoljeća do 4. stoljeća prije nove ere.

“Predmeti koji su odabrani odražavaju društenu moć i status pojedinca unutar prvih zajednica ovog prostora. Od ukupnog broja ustupljenih predmeta izdvajamo in situ grobnu cjelinu ženske osobe sa vrlo bogatim prilozima koja je arheološki iskopana 1902. godine na lokalitetu Donja Dolina kod Bosanske Gradiške. Grob pripada jednoj relativno mladoj osobi, vjerovatno djevojčici od 12 godina, koja je po broju i vrsti grobnih priloga pripadala vrlo uticajnoj zajednici. Ostali eksponati potiču sa lokaliteta kao što je Ribić kod Bihaća i Glasinac Ilijak kod Sarajeva”, kažu iz Zemaljskog muzeja.

Kako navode, eksponati su se našli a istoj izložbi u rangu sa nekima od najreprezentativnijih arheoloških otkrića u Evropi kao što su najstariji zlatni predmeti poznati kao “Varna treasure”, a koji se datira oko 6.000 godina p.n.e.

Ovom izložbom arheološko naslijeđe Bosne i Hercegovine istaknuto je u rang svjetske arheološke naučne javnosti, što navedeni materijal i jeste.

Izvor: Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa