MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Zemljotres jačine 5,4 stepena pogodio Bosnu i Hercegovinu

Nakon serije zemljotresa koji su prouzrokovali veliku katastrofu u Albaniji, a čije udare su osjetili i građani u cijeloj regiji, novi jak zemljotres zatresao je i tlo Bosne i Hercegovine.

Prema preliminarnim informacijama koje je objavio Euromediteranski seizmološki centar (EMSC), zabilježena jačina zemljotresa iznosila je 5,4 prema Richterovoj skali, a epicentar je smješten na 11 kilometara jugozapadno od Nevesinja, odnosno 77 kilometara južno od glavnog grada Sarajeva.

Zemljotres se dogodio na dubini od 10 kilometara, u 10:19 sati.

Novi zemljotres u BiH je zatresao zgrade u brojnim gradovima, a potres se osjetio prilično dugo te su brojni građani istrčali na ulice.

Rad škola u opštinama Nevesinje, Ljubinje i Berkovići, obustavljen je zbog zemljotresa koji je jutros pogodio Nevesinje, kažu u Područnom odjeljenju Civilne zaštite Trebinje, javlja Anadolu Agency (AA).

“Prema prvim nezvaničnim informacijama, u opštinama Nevesinje i Berkovići ima manjih oštećenja na starijim objektima, stanovništvo nije ugroženo i nema povrijeđenih lica. Stanje se prati, tokom dana ćemo imati više informacija”, kažu u Područnom odjeljenju Civilne zaštite Trebinje. Dodaju da na području Berkovića trenutno nema električne energije.

Na Univerzitetu Džemal Bijedić otpadali dijelovi zidova, prekinuta nastava

Zemljotres koji je u 10:19 sati zatresao Mostar izazvao je paniku među građanima, i načinio veće materijalne štete, a i uzrokovao obustavu nastave.

Na Univerzitetu Džemal Bijedić Mostar vladala je prava panika među djelatnicima i studentima koji su se zatekli u zgradi Pravnog i Građevinskog fakulteta, gdje su na svoje oči gledali pucanje zidova i padanje prašine s plafona.

Student prve godine na Kriminologiji sigurnosnih studija Rijad Gutošić je u trenutku zemljotresa bio s kolegama na kafi u blizini fakulteta.

“Osjetili smo ljuljanje, a kad smo izašli vani vidjeli smo kako studenti bježe s fakulteta. Bila je zaista panična situacija, a kasnije je rečeno da je nastava odgođena”, kazao je Rijad za Anadolu Agency (AA)

Na pojedinim dijelovima doslovno otpadali komadi zidova, ali na svu sreću nikome se ništa nije dogodilo. 

Zbog zemljotresa nastava je prekinuta u nekoliko mostarskih škola.

Jačina zemljotresa je 5, 2 po Rihteru. Prema informacijama sa stranice Europskog mediteranskog seizmološkog centra epicentar je bio 9 kilometara od Blagaja, odnosno 79 kilometara južno od Sarajeva.

FUCZ: U vrijeme zemljotresa nema mjesta panici

Kako je kazao direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak, zasad nisu zabilježene nikakve štete u Federaciji BiH nakon posljednjeg zemljotresa, ali i serije zemljotresa koji su se osjetili i u našoj zemlji.

Izvor: Anadolu Agency (AA)

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa