Zenica dobila najsavremeniji energetski kompleks u BiH vrijedan 53 miliona eura

U Zenici je danas svečano otvorena Toplana Zenica vrijednosti 53 miliona eura koja će osigurati sigurno grijanje za građane Zenice te je ovo ujedno i jedan od najmodernijih ekoloških projekata u državi.

Toplana u Zenici u funkciji je od novembra prošle godine od kad se građanima Zenice isporučuje kvalitetnije grijanje, ali i od kada se ne koristi 150.000 tona uglja za zagrijavanje domaćinstava u Zenici što je uzrokovalo i dodatno zagađenje. Predstavnici Federalne i kantonalne vlade, grada Zenice te drugih institucija danas su izrazili zadovoljstvo zbog završenog projekta koji je na raspolaganju građanima Zenice.

Direktor kompanije ArcelorMittal Zenica Nikhil Mehta je kazao da je ovo zeleni projekat koji se realizovao zadnjih pet godina te da ispunjava sve ekološke zahtjeve i osigurava sigurno grijanje građanima Zenice.

“Blizu 150.000 tona uglja više ne koristimo i u potpunosti smo usklađeni sa zakonima. Toplana Zenica je osigurala sigurno grijanje građanima Zenice i osiguravat će u budućnosti. Hvala svim dioničarima u ovom projektu. Grad je također bio strpljiv u realizaciji ovog projekta, vjerovali su u nas, a veliko hvala ide i Vladi FBiH koja nam je dala sve dozvole za ovaj projekt”, kazao je Mehta.

Direktor Toplane Emir Krgo je kazao da je Toplana projekt koji je koštao više od 50 miliona eura i riješio mnoge probleme u ArcelorMittalu Zenica i Gradu Zenica.

“Najbitnije je da je podignut nivo sigurnosti proizvodnje u kompaniji ArcelorMittal, osiguran je dodatni izvor zraka za Visoku peč, a Grad Zenica je dobila sigurno grijanje. Ne treba zaboraviti ni aspekt ekologije. Radili smo s kotlovima koji su trošili oko 150.000 tona uglja godišnje, a sada koristimo koksni plin koji su dio procesa u ArcelorMittalu. Također, Toplana može raditi i na prirodni gas i najmoderniji je energetski projekt u BiH”, kazao je Krgo.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić je kazao da će ovaj projekt svim građanima osigurati kvalitetno grijanje.

“Najveća je činjenica da se neće koristiti ugalj te da se smanjuje emisija u zraku za 80 posto. Svakako će rezultirati smanjenjem zagađenja u zeničkoj kotlini. Vlada FBiH je prepoznala značaj ovog projekta jer smo suvlasnik ArcelorMittala i zainteresirani smo za čistoću zraka 4. grada u BiH. Prepoznao je to i EBRD koja je prijatelj cijele BiH i vjerujem da će puštanje u rad poboljšati uslove života. Hvala Augustinu na saradnji, Sanđaju koji će preuzeti funkciju od Augustina i lokalnoj zajednici”, kazao je Novalić.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je kazao da je ovo projekt s kojim je bio upoznat 2017. godine kada je morao kao učesnik osigurati kreditna sredstva od 5 miliona KM, a kada grad nije mogao biti dodatno zadužen ni 1 KM.

“Ja se ne mogu zahvaliti Vladi FBiH od kojih smo 425 dana čekali dozvole i to su radili jer sam bio nezavisni gradonačelnik. S direktorom Bijuom smo u ilegali položili kamen temeljac da bi stigli završiti ovaj projekt. Problem je bio s uplatom kapitala, ali ArcelorMittal je bio naš garant kod EBRD-a i učestvovali smo u ovom. Građani će imati sigurno i ekološko grijanje i što je najbitnije, neće biti promjena cijena narednih sedam godina”, kazao je Kasumović te se zahvalio EBRD-u, finskim partnerima i ArcelorMittalu.

Pred prisutnima na otvorenju je kazao da je sretan što ga kriminalna vlast i dio kriminalnog pravosuđa danas nije uhapsila kako je to bilo 1. decembra.

“Strašno mi je žao što danas nisu imali priliku to uraditi. Ovo je kapitalni projekt za Grad Zenicu. Prvi smo grad u BiH koji je ušao u zelene gradove Evrope pa i grijanje treba biti ekološko”, kazao je Kasumović.

Niko Martava, koji je radio na projektu Toplane u ime KPO UNIKON je kazao da je sretan što je ovaj projekt završen i da pruža grijanje za grad kao i druge usluge za ArcelorMittal Zenica.

Predstavnica FinFounda je kazala da je ovaj projekt veoma bitan za njih te da su sretni što su učestvovali u projektu koji je osigurao zelenu energiju kao zamjenu uglju čime je osiguran čišći zrak za građane Zenice.

Izgradnja zeničke Toplane počela je u januaru 2019. godine, a projekt je dogovoren prije tri godine s potpisnicima, u prvom planu kompanijom ArcelorMittal Zenica koja u ovom projektu ima 50-postotno učešće, Gradom Zenicom kao 20-postotnim učesnikom te finskim kompanijama koje učestvuju s po 15 posto kapitala.

Sredstva su većinskim dijelom osigurana preko Evropske banke za obnovu i razvoj, čak 80 posto, dok je ostalih 20 posto osnovni kapital projekta. Direktor kompanije ArcelorMittal Zenica Nikhil Mehta u obraćanju javnosti je kazao kako je ovaj projekt izuzetno važan za ArcelorMittal i Zenicu te da ga EBRD smatra ujedno i zelenim projektom.

Izgradnja zeničke Toplane počela je u januaru 2019. godine, a projekt je dogovoren s potpisnicima, u prvom planu kompanijom ArcelorMittal Zenica koja u ovom projektu ima 50-postotno učešće, Gradom Zenicom kao 20-postotnim učesnikom te finskim kompanijama koje učestvuju s po 15 posto kapitala.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo