MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Zenica: Spriječeno samospaljivanje dva radnika Zenicatransa

Dvadesetak radnika “Zenicatransa” stupili su u štrajk glađu. Traže da se nađe sistemsko rješenje za spas preduzeća. Grupa radnika okupila se i ispred zgrade Gradske uprave. Radnici kažu da su spriječili da se dvojica njihovih kolega zapale, javio je reporter BHRT-a.

Predsjednik Sindikata Huso Sarvan, nakon što nije uspio ući u zgradu Gradske uprave te gradonačelniku Fuadu Kasumoviću i njegovim saradnicima iznijeti stavove svojih kolega, pozvao je radnike da se ne mrznu i da se vrate na stanicu.

Međutim, na putu nazad, radnici su dobili poziv iz Gradske uprave da se vrate, što su prihvatili te se sastali s prvim saradnicima gradonačelnika Kasumovića, koji nije došao na sastanak.

“Jedan model za rješavanje situacije je osnivanje JP Autobuska stanica, koje bi preuzelo djelatnost javnog prijevoza. Drugi je model da se putem javnog tendera traži partner koji bi preuzeo sve obaveze preduzeća, sa standardom Euro 4 te da bi zadržao sve zaposlene radnike”, saopćio je radnicima savjetnik gradonačelnika Mirsad Heleg.

Nakon što su saslušali prijedloge, Sarvan je pozvao radnike da napuste salu. Rekao je kako je očigledno da predstavnici Gradske uprave, čiji napor i dobronamjernoct cijene, ipak nemaju ingerencije da riješe njihov trenutni problem.

Podsjećamo, radnici “Zenicatransa” od prošlog utorka u blokadi drže Autobusku stanicu Zenica, ali su jučer samo za dolaske autobusa sa međunarodnih i međugradskih linija, oslobodili nekoliko perona izvan stanice.

Sarvan je rekao da će grupa radnika štrajkovati glađu, dok će ostali nastaviti s blokadom stanice.

Nakon duže blokade računa od Kantonalnog poreskog ureda Zenica, račun firme jučer je deblokiran te su stvoreni uslovi za nabavku goriva i ponovnu uspostavu nekih gradskih i prigradskih linija.

Međutim, radnici traže da se nađe sistemsko rješenje za spas preduzeća.

Sarvan ističe da radnici danas neće pokrenuti autobuse, iako cijene napore direktora Darmina Terzića.

“Sve se svelo na jedan zahtjev, a to je da Gradska uprava i gradonačelnik preuzmu poreski dug. Kako je riješio ‘Čelik’, tako neka riješi i nas”, rekao je Sarvan.

Gradsko vijeće Zenice na sjednici koja je održana u septembru, donijelo je zaključak da im se zadnja četiri mjeseca prošle godine iz suficita rebalansiranog budžeta Grada doznačuje po 150.000 KM te i jednokratno 400.000 KM, ali rebalans budžeta za 2019. godinu nije izradila Gradska uprava.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, nezadovoljan amandmana koje su na Prijedlog budžeta za 2020. godinu bili uložili neki vijećnici, među kojima je 2,5 miliona KM bio amandman za pomoć toj gradskoj firmi, povukao je iz rasprave taj dokument.

Kasumović je u petak napustio i hitnu tematsku sjednicu Gradskog vijeća na kojoj se raspravljalo o “Zenicatransu”, jer vijećnici nisu u dnevni red te sjednice željeli uvrstiti i raspravu o budžetu Grada za 2020. godine.

Izvor: bhrt

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa