MARKETING

Žestoke reakcije iz RS-a na Schmidtovu najavu da treba unificirati udžbenike historije u BiH

Visoki predstavnik Christian Schmidt danas je poručio kako je problematično što djeca u Bosni i Hercegovini, zavisno od od dijela države u kojem žive, uče različitu historiju iz različitih udžbenika.

On je najavio da će se lično snažnije angažovati po tom pitanju jer smatra kako nije uredu da srpska djeca u RS-u uče historiju iz jednog udžbenika dok djeca drugih nacionalnosti imaju različite programe historije. Schmidt smatra da sve treba urediti.

Na njegovu izjavu danas su stigle brojne reakcije zvaničnika Republike Srpske.

Milorad Dodik je rekao da “Christian Schmidt neće pisati historiju djeci u Republici Srpskoj”.

“Niti će naša djeca učiti bilo šta što nije prošlo provjeru naših prosvjetnih organa”, rekao je član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a.

Njegova partijske kolegice Snježana Bursać-Novaković i Sanja Vulić također su burno reagovale.

“Izjava Christiana Schmidta da će se angažovati u vezi sa nastavnim programima historije u Republici Srpskoj i Federaciji BiH zaslužuju odgovarajuću pažnju jer postoje sistematski pokušaji prekrajanja historijskih činjenica u svrhu političkih i pravnih preslaganja na štetu RS-a”, rekla je Novaković-Bursać.

Vulić je dodala “da se njemački gastarbajter na privremenom radu u BiH dobro zanio i umislio da je on taj koji treba i može da sudi Srbima, jer su, prema njegovom mišljenju, krivi što vole svoje, a poštuju tuđe”.

SNSD-ov portparol Radovan Kovačević koji želi ući u Parlament BiH je Schmidtu poručio: “Dalje ruke od obrazovnog programa u RS-u, dalje ruke od naše djece. To svima mora biti jasno”.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Denis Šulić poručio je da “Schmidt nema pravo da Srbe uči istoriji i naglasio da će jake institucije RS-a zaštititi prava građana i učenika Republike Srpske.”

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo