MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Žestoki prtesti u SAD-u nakon smrti crnca pri uhićenju

Druge večeri zaredom prosvjednici su se u srijedu navečer okupili u američkom gradu Minneapolisu, nakon incidenta u kojem je uhićeni crnac preminuo tijekom nasilnog uhićenja, što je izazvao bijes i pozive na pravdu, a zatim i pljačke i sukobe prosvjednika s policijom tijekom noći.
Šef policije tog grada na sjeveru Sjedinjenih Država tražio je od prosvjednika da ostanu mirni, ali su tijekom noći izbili sukobi u kojima su prosvjednici zapalili trgovinu automobilskih dijelova i opljačkali drugu trgovinu u blizini policijske postaje u kojoj su radili policajci koji su sudjelovali u uhićenju Georgea Floyda koje je završilo njegovom smrću, a koji su nakon incidenta otpušteni.

Policija je ispalila suzavac i formirala ljudski štit kako bi spriječila prosvjednike da probiju ogradu oko policijske postaje.

Snage reda sukobile su se s masom okupljenih drugog dana prosvjeda, a dan ranije, u utorak navečer, razbijeni su prozori policijske postaje, a policija je također bila prisiljena upotrijebiti suzavac i gumenim mecima.

Obitelj Afroamerikanca Georgea Floyda, (46), koji je umro nakon brutalnog uhićenja, o čemu viralan video kruži internetom, tražili su u srijedu da policajci koji su sudjelovali u njegovom uhićenju budu optuženi za ubojstvo. Oni su u međuvremenu otpušteni s posla.

Njegova sestra Bridgett Floyd je izjavila na kanalu NBC da su joj ubili brata. “Vjerujem i nadam se ostvarenju pravde”, izjavila je i dodala da njihovo otpuštanje “nije dovoljno”.

Četvorica policajaca koja su sudjelovala u Floydovom uhićenju otpuštena su u utorak, ali su na slobodi nakon pokretanja istrage.

Gradonačelnik Minneapolisa, Jacob Frey, zapitao se u srijedu “zašto osoba koja je ubila Georga Floyda nije u zatvoru”. Predsjednik Donald Trump je napisao na Twitteru da je tražio od FBI-a objašnjenje te “tužne i tragične smrti”.

Video snimka prilikom uhićenja pokazuje kako uhićeni muškarac govori policajcu koji ga stišće “da ne može disati”, na što mu policajac uzvraća da ostane miran.

Brojne osobe iz javnog života osudile su neopravdano pribjegavanje nasilju prema crncima.

Crna senatorica Kamala Harris, bivša tužiteljica Kalifornije, osudila je “akt mučenja” i “javnu egzekuciju” u društvu koje je obilježeno rasizmom.

federalna.ba/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa