Zima u produžecima: Na planinama snijeg kao u decembru

Drugi aprilski snijeg probudio nas je ovo jutro u mnogim dijelovima Bosne i Hercegovine, a snježni pokrivač je na planinama oko Sarajeva u potpunosti zamijenio zeleno proljetno ozračje.

Ponovni snijeg u aprilu, nakon što je sniježiloi prije desetak dana, iznenadio i meteorologe, ali i građane u Bosni i Hercegovini, a svakako obradovao one koji se raduju malo dužoj sezoni skijanja.

Sudeći po uživo kamerama sa Bjelašnice, Igmana, Jahorine i Trebevića snijeg je u velikoj mjeri napadao na ski stazama i ovim planinama uopšte.

U prethodnom periodu je za ovo doba godine bilo poprilično hladno, ali kako najavljuje meteorolog Nove BH Nedim Sladić na svom Facebooku, nakon petka možemo očekivati potpuni prestanak padavina, koje su u prethodnom periodu posebno bile izražene u Hercegovini.

“Od maja zavisi uveliko i razvoj ljeta nad Balkanom i na osnovu nje dobit ćemo najsličniji mogući scenario”, rekao je on.

Osim toga, on navodi da će do kraja dana doći do razvedravanja i prestanka padavina. Isto prognoziraju i iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, iz kojeg navode da je jutros na Bjelašnici bilo -4 stepena, a u BiH se očekuje da će najviša prosječna temperatura biti osam stepeni po Celzijusu.

Izvor:klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo