MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Znate li šta je grima? Svi smo je nekad osjetili, a sad se zna i o čemu se radi

Jeste li ikada čuli za grimu? Riječ je španskog porijekla i odnosi se na smetnju koju osjećamo kada neko, naprimjer, noktima ili kredom zagrebe školsku tablu ili drugu površinu.

Otkriće dolazi iz istraživanja koju su proveli istraživači sa univerziteta u Madridu i Mainzu u Njemačkoj, objavljenog u časopisu Frontiers in Psychology, koje to opisuje kao pravo emocionalno iskustvo, koje ne treba miješati sa gađenjem.

Zapravo, grima budi mentalne, slušne i kožne reakcije različite od potonjih i može se barem djelimično držati pod kontrolom kroz misli.

U svakom slučaju, prema mišljenju naučnika, ne radi se o jednostavnom uslovljenom refleksu, nego o emociji.

Trenutno ne postoje ekvivalentni izrazi na njemačkom i engleskom jeziku, ali tjelesna reakcija koju ti zvukovi izazivaju kod ljudi je ista, prenosi Novi list.

Šta je pokreće? I zašto nam ti reski zvukovi toliko smetaju?

Istraživači to opisuju na način da njihova akustična frekvencija (između 2000 i 5000 Hz) iritira naš sluh, jer je slična ljudskom vrisku ili plaču djeteta, zvukovima koji se instinktivno povezuju s opasnošću. Također se čini da je naš ušni kanal posebno podešen za percepciju zvukova na tim frekvencijama, pa smo nažalost na njih posebno osjetljivi!

IZVOR: N1

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa