MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

ŽOK Velika Kladuša: Jedini ženski sportski kolektiv na području općine

Ženski odbojkaški klub Velika Kladuša osnovan je prije nepunih šesnaest godina i jedini je registrirani ženski sportski klub u Velikoj Kladuši. Od samog osnivanja ŽOK nije prekidao sa radom, a inicijatori za osnivanje ovog kolektiva i njegova velika podrška bili su nekadašnji načelnik općine Velika Kladuša Admil Mulalić, predsjednik Sportskog saveza profesor Sulejman Behrić i Husein Hadžić koji je ujedno postao i predsjednik kluba, a za sekretara kluba imenovan je Senad Okanović. Pored njih veliki doprinos u osnivanju kluba dao je profesor Ćazim Hadžić, kao dugogodišnji i aktualni trener kluba.


Odmah nakon osnivanja, klub je te ušao u sistem takmičenja Kantonalne lige USK, a dvije godine poslije postali su članovi Druge Federalne lige.
U više od petnaest godina rada,  ŽOK je osvojio drugo mjesto u Kupu USK, djevojčice su bile prvakinje jedne sezone Lige USK, dok su kadetkinje i juniorke dva puta bile viceprvakinje, a mlađe kadetkinje bile su prvakinje  Kantona u prošloj sezoni.
Jedan od najznačajnijih rezultata ovog kolektiva o kojima s ponosom pričaju, jeste učešće pionirki na Kupu Federacije BiH 2007. godine gdje su zauzeli četvrto mjesto.
Kvalifikacije za plasman u Prvu Federalnu ligu imali su nadomak ruke  2009. godine, međutim unatoč neuspjehu, jer je borba bila između četiri najuspješnija kluba iz Druge lige,  smatraju da su ostvarili dobre rezultate, a sam proces kavlifikacija dao im je podstrek za dalje.
U klubu trenutno egzistira pet selekcija:  mini liga-najmlađi, pionirke, juniorke. kadetkinje i seniorke, sve selekcije nalaze se u takmičarskom programu Lige USK, a ukupan broj odbojkašica je oko 60.
U polusezoni koja je iza njih ostvarili su polovične rezultate tj.  juniorke i kadetkinje osvojile su treće mjesto, dok su pionirke na četvrtom mjestu.
Unatoč mnogim preprekama, zadovoljni su rezultatima , a narednu sezonu planiraju raditi još više a samim tim se nadaju i boljim rezultatima.


Kao i svaki klub i ŽOK se financira  prvenstveno iz članarina, ali i sredstavima koja dobija od Općinskog sportskog saveza a manji dio su i donatorska sredstva.
Iako zadovoljni trenutnom financijskom situacijom, ističu da im najveći problem predstavlja plaćanje prostora u kom treniraju jer aktivno treniraju 5 puta sedmično, a tu su i izdaci za putovanje na mnogobrojna takmičenja.
Kako su nam rekle članice kluba, Amina Kačar, Ajla Suljanović i Hana Aličajić ljubav prema odbojci, putovanja i druženja je ono što ih čini sretnim i to su glavni razlozi da su u klubu već nekoliko godina.

ŽOK prvi i još uvijek jedni ženski sportski kolektiv na području velikokladuške općine, u svojih 15 godina postojanja, pokazao je koliko je bitno raditi ono što voliš i što te čini sretnim.Nadamo da će ovaj kolektiv nastaviti sa radom i uspjehom te će na najpozitivniji način pokazati sliku svog grada i ljepotu mladosti i sportskog duha.

Svi oni koji vole odbojku i sport uopšte, trebaju podržati ovaj sportski kolektiv jer to rukovodstvo, trener i „kladuške žokice“ definitivno zaslužuju.

Priča rađena u sklopu projekta „Pozitivna Krajina-Škola novinarstva“

Autorica: Aida Murić

 

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa