MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

19. august je Svjetski humanitarni dan

Danas se  (19. august) obilježava kao Svjetski humanitarni dan, čime se odaje počast svim humaniranim radnicima i pripadajućem osoblju UN-a koji su svoje živote izgubili na dužnosti i koji su radili na promociji humanitarnih ciljeva.

Generalna skupština UN-a je na plenarnoj sjednici 11. decembra 2008. godine usvojila opću rezoluciju “Jačanje koordinacije urgentne humanitarne pomoći UN-a”, koju je sponzorirala Kraljevina Švedska, a koja sadrži historijsku odluku tog svjetskog tijela da 19. august proglasi Svjetskim humanitarnim danom.

Naime, na taj dan 2003. UN-ov ured u Iraku je bombardovan, pri čemu su 22 osobe izgubile život, a među njima i posebni izaslanik generalnog sekretara Sergio Vieira de Mello.

Već duže od 40 godina, Evropska unija u cjelini pruža humanitarnu pomoć, a danas, skupa sa svojim zemljama članicama, predstavlja najvećeg donatora humanitarne pomoći na svijetu.

Često se kaže – ruke koje pomažu – mogu promijeniti svijet. Humanitarna djelatnost je po definiciji djelatnost kojom se u vidu novca, roba i usluga bez naknade i bez obzira na teritorijalne, nacionalne, vjerske, političke i druge pripadnosti, pruža humanitarna pomoć fizičkim i pravnim osobama kojima je ona prijeko potrebna zbog stanja u kojem se nalaze, a za koje ona nisu kriva. 

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa