MARKETING

Agencija za sigurnost hrane BiH i INZ potpisali dokument radi jačanja sistema sigurnosti hrane u BiH

Direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine Džemil Hajrić i direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) Senad Huseinagić potpisali su Sporazum o naučno-tehničkoj saradnji i razmjeni.

Sporazum je potpisan na marginama prve Regionalne konferencije o značaju “Jednog Zdravlja”, koja je održana u Zenici, u organizaciji Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica. 

Direktor Hajrić zadovoljan je zbog prilike za razgovar o toj uvijek aktuelnoj temi, koju treba promovirati iz dana u dan, posebno na skupu kakav je taj u Zenici u organizaciji Instituta za zdravlje i sigurnost hrane.

– Jedno zdravlje je nešto što je ključna stvar, multidisciplinarni pristup u rješavanju problema. Direktor Huseinagić i ja smo potpisali sporazum o zajedničkoj saradnji, zajedničkim aktivnostima, sve u cilju unaprjeđenja oblasti sigurnosti hrane, kao i multidisciplinarnom pristupu rješavanju tih pitanja – istakao je.

Direktor INZ Huseinagić je istakao da je Institut, i kroz sami naziv, opredjelio da u okviru brige za zdravlje stanovništva poseban akcent stavi na sigurnost hrane.

– Iz tog razloga saradnja sa Agencijom je za nas izuzetno važna. Potpisali smo Sporazum o stručnoj naučno-tehničkoj saradnji, radit ćemo na zajedničkim projektima sve da bi hrana, koju koristi stanovništvo,u Bosni i Hercegovini, bila što kvalitetnija i sigurnija – navodi Huseinagić.

Sporazum, osim međuinstitucionalne saradnje, tretira jačanju sistema sigurnosti hrane u Bosni i Hercegovini, posebno u oblasti praćenja antimikrobne rezistencije.

Agencija će doprinijeti tehnički i stručno realizaciji aktivnosti koje je započeo Institut, a odnose se na praćenja antimikrobne rezistencije u BiH. Institut će nastaviti aktivnosti praćenja antimikrobne rezistencije u BiH, u skladu sa zahtjevima Evropskog autoriteta za sigurnost hrane (EFSA).

– INZ će učiniti dostupnim rezultate Agenciji, da bi ih koristili u izvršavanju propisanih im zadataka – naveli su potpisnici Sporazuma.

IZVOR: BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo