MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Albanija prekida sve diplomatske odnose sa Iranom zbog cyber napada

Premijer Albanije Edi Rama kazao je da je cyber napad koji se desio 15. jula 2022. godine bio od države organizovana agresija i podržan od strane Islamske Republike Iran

“U suradnji sa specijaliziranim partnerskim agencijama za digitalnu borbu protiv terorizma, koje su dovele svoje timove u Tiranu, bilo je moguće , bez ikakve sumnje, otkriti da napad na Albaniju 15. jula nije bio operacija pojedinaca ili nezavsnih grupa u svijetu organiziranog cyber kriminala, već državna agresija,” kazao je Rama.

Rekao je kako je analiza pokazala da je cyber agresija bila organizovana od strane Irana koji je četiri grupe uključio u napad na Albaniju. Jedna od angažovanih grupa je kako tvrdi Rama već poznata po svojim napadima na Izrael, Saudijsku Arabiju, Jordan, Ujedinjene Arapske Emirate, Kuvjat i Kipar.

Kao odgovor vlada Albanije donijela je odluku da prekine diplomatske odnose sa Iranom. Od ambasadora Irana u Albaniji i čitavog osoblja ambasade zatraženo je da napuste teritoriju ove države u naredna 24 sata.

IZVOR: KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo