Banjaluka: Usvojena odluka o subvencijama u gradskom i prigradskom prevozu

Odbornici Skupštine grada Banjaluka jednoglasno su usvojili odluku o subvencijama u javnom gradskom i prigradskom prevozu putnika na području grada u iznosu od 1.200.000 KM.

Ova odluka se odnosi na subvencionisanu cijenu prevoza za određene kategorije stanovništva među kojima su penzioneri, lica starija od 65 godina, srednjoškolci i studenti iz porodica sa četvoro i više djece, djeca bez roditeljskog staranja, te socijalno ugrožene kategorije.

Odluka o subvencionisanju prevoznicima zbog enormnih cijena goriva od 500.000 KM povučena je sa dnevnog reda na zahtjev predlagača, gradonačelnika Draška Stanivukovića.

Predsjednik Skupštine grada Mladen Ilić rekao je novinarima, nakon vanredne pete sjednice Skupštine grada Banjaluka, da je razmatrana samo jedna tačka dnevnog reda, i to subvencija za prevoznike u iznosu od 1,2 miliona KM.

“Ovo je jednoglasno usvojeno, a druga tačka o subvencijama od 500.000 KM povučena je na zahtjev predlagača. Razgovarali smo u demokratskom tonu i nadam se da ćemo tako nastaviti u četvrtak na redovnoj sjednici”, naveo je Ilić.

On je dodao da se prevoznici žale na ugovor kakav imaju i da im je potrebna pomoć, te smatra da je najbolje da se pregovara.

“Većina je spremna da ovaj talas poskupljenja ne bude i u javnom prevozu. Ukoliko je grad u mogućnosti da subvencioniše tu razliku, da karta ne košta, 2,20 KM već ostane 1,80 KM, spremni smo da to podržimo”, naglasio je Ilić.

Ilić je istakao da odbornici nisu spremni da u povećavanju svih nameta povećaju cijenu karata da ih plaćaju građani, te pozvao prevoznike i gradonačelnika Banjaluke da sjednu za sto i pregovaraju.

On je rekao da će u četvrtak, 24. marta, biti održana nova 12. redovna sjednica Skupština grada sa velikim brojem tekućih stvari za grad.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da je grad spreman da razgovara sa prevoznicima i da preuzme povećanje cijene goriva na sebe za narednih mjesec ili dva, ali očekuje i pad cijene goriva.

Stanivuković je dodao da očekuje da prevoznici u međuvremenu nastave sa radom.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Dragoslav Topić rekao je da je danas usvojeno ono što je dogovoreno ranije, te da prevoznicima nije data nikakva pomoć, već ima je dato ono što je i ranije trebalo da dobiju.

Komisija za propise skinula je četiri tačke sa dnevnog reda današnje sjednice, među kojima su povećanje poreza na nepokretnost i izmjena regulacionog plana o izgradnji novog gradskog parka i investicije u Poslovnu zonu Ramići.

Prevoznici su protestovali 11. i 16. marta kako bi opomenuli Gradsku upravu na poskupljenja goriva i neisplativosti prevoza, te tražili subvencije. 

IZVOR: BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo